Preskoči do glavnog sadržaja

Pasja ljubica

Viola canina

Karakteristike

Pasja ljubica (Viola canina L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice ljubica (Vioaceae). Stabljika je pojedinačna, uspravna ili uzdižuća, razgranata na samoj osnovi, visoka 5-20 cm. Listova ima 3-6, ovalno su široko jajasti ili kopljasti, tupi, sitno nazubljenih rubova, plojka je duga 2-5 cm, široka 1-2 cm, nalaze se na dugim peteljkama. Pri osnovi im se nalaze usko lancetasti ili šiljasti, nazubljeni zalisci dužine 0,5-1,5 cm. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, ima ih 1-3 po biljci, ne mirišu, blijedoljubičasti ili sivkastoplavi, dugi 1,5-2,5 cm. Čaška ima duguljasto ušiljene listiće. Listići krunice su obrnuto jajasti, plavoljubičasti, u osnovi bjelkasti. Ostruga je valjkasta, duga 3-8 mm, tupa na vrhu. Cvate od travnja do lipnja. Plod je gola, izduženo jajasta kapsula koja sadrži jajasto, smeđe do žućkastobijelo sjeme.

Stanište

Rasprostranjena je u umjerenom pojasu Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Raste u velikim skupinama na na sunčanim i polusjenovitim staništima, na umjereno toplim, humusnim, vlažnim i kiselim tlima. Varijabilna je vrsta.

Etimologija

Naziv roda Viola latinska je umanjenica od grčke riječi ion (ljubičica),[1] bio je još kod Rimljana naziv za biljku. Na stranim jezicima nazivi su heath dog-violet, heath violet (eng.), Hunds-Veilchen, Roßveilchen (njem.), violette des chiens (fr.), viola selvatica (tal.), pasja vijolica (slo.).

Upotreba

Mladi jestivi i cvjetni pupoljci su jestivi.

Galerija fotografija