Pasja ljubica Viola canina

Carstvo:
Red:
Malpighiales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Viola canina

Karakteristike

Pasja ljubica (Viola canina L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice ljubica (Vioaceae). Stabljika je pojedinačna, uspravna ili uzdižuća, razgranata na samoj osnovi, visoka 5-20 cm. Listova ima 3-6, ovalno su široko jajasti ili kopljasti, tupi, sitno nazubljenih rubova, plojka je duga 2-5 cm, široka 1-2 cm, nalaze se na dugim peteljkama. Pri osnovi im se nalaze usko lancetasti ili šiljasti, nazubljeni zalisci dužine 0,5-1,5 cm. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, ima ih 1-3 po biljci, ne mirišu, blijedoljubičasti ili sivkastoplavi, dugi 1,5-2,5 cm. Čaška ima duguljasto ušiljene listiće. Listići krunice su obrnuto jajasti, plavoljubičasti, u osnovi bjelkasti. Ostruga je valjkasta, duga 3-8 mm, tupa na vrhu. Cvate od travnja do lipnja. Plod je gola, izduženo jajasta kapsula koja sadrži jajasto, smeđe do žućkastobijelo sjeme.

Stanište

Rasprostranjena je u umjerenom pojasu Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Raste u velikim skupinama na na sunčanim i polusjenovitim staništima, na umjereno toplim, humusnim, vlažnim i kiselim tlima. Varijabilna je vrsta.

Etimologija

Naziv roda Viola latinska je umanjenica od grčke riječi ion (ljubičica),[1] bio je još kod Rimljana naziv za biljku. Na stranim jezicima nazivi su heath dog-violet, heath violet (eng.), Hunds-Veilchen, Roßveilchen (njem.), violette des chiens (fr.), viola selvatica (tal.), pasja vijolica (slo.).

Upotreba

Mladi jestivi i cvjetni pupoljci su jestivi.

Galerija fotografija

Podijeli