Preskoči do glavnog sadržaja

Palma sreće

Chamaedorea elegans

Karakteristike

Palma sreće (Chamaedorea elegans Mart.) je zimzelena trajna biljka iz porodice palma (Arecaceae). Stabljika je uspravna, naraste do 3 metra visine. Listovi su složeni, perasti, sastavljeni od mnogobrojnih srednjezelenih, duguljastih, ušiljenih, sjedećih segmenata koje se obično naizmjenično nalaze na glavnoj stapci. Dvodomna je biljka, ženski i muški cvjetovi rastu na zasebnim biljkama. Cvjetovi su mali, blijedožuti i neugledni, jedva primjetni, skupljeni u razgranate metličaste cvatove na dugačkim stapkama. Plod je narančasta ili crvena koštunica promjera oko 1 cm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u tropskim šumama Latinske Amerike (južni Meksiko, Gvatemala). Uzgaja se u drugim tropskim i suptropskim mjestima, a kod nas se drži kao ukrasna sobna biljka.

Uzgoj

Odgovara joj indirektna svjetlost, premda će tolerirati i nedostatak svjetla, također joj odgovara visok stupanj vlage, no podnosi suhi zrak i premda je otporna na zanemarivanje bolje će rasti kada joj se osiguraju dobri uvjeti. Zemlja joj je pogodna propusna i humusna, s malo oštrog pijeska. Ljeti je potrebno dobro zaliti te prihranjivati svaka 4 tjedna blagim tekućim gnojivom, idealno ju je držati na 13-18°C, dok joj u fazi mirovanja zimi odgovara 10-13°C.

Razmnožavanje se vrši sjemenom koje klija na visokoj temperaturi (24-27°C). Presađivanje se radi prema potrebi u proljeće uz mogućnost da se korijenje čim manje uznemiruje.

Etimologija

Latinsko ime roda Chamaedorea složenica je od grčkih riječi chamai (na zemlji) i dorea (dar), čime se ukazuje na plodove su na dohvatu, vjerojatno u suprotnosti s drugim palmama čiji plodovi rastu vrlo visoko. Ime vrste elegans znači izabran, elegantan, ukusan. Na stranim jezicima nazivi su neanthe bella palm, parlour palm (eng.), palma de salón, palma camedor, cañera (špa.), camedórea-elegante, pacaia (port.), gorska palma, lepa hamadoreja (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija