Palma sreće Chamaedorea elegans

Carstvo:
Red:
Arecales
Porodica:
Vrsta:
Chamaedorea elegans
Sinonimi:
Chamaedorea deppeana Klotzsch, Kunthia deppii Zucc., Neanthe bella O.F.Cook, Nunnezharia pulchella (Linden) Kuntze

Karakteristike

Palma sreće (Chamaedorea elegans Mart.) je zimzelena trajna biljka iz porodice palma (Arecaceae). Stabljika je uspravna, naraste do 3 metra visine. Listovi su složeni, perasti, sastavljeni od mnogobrojnih duguljastih, ušiljenih, sjedećih segmenata koje se obično naizmjenično nalaze na glavnoj stapci. Dvodomna je biljka, ženski i muški cvjetovi rastu na zasebnim biljkama. Cvjetovi su mali, blijedožuti i neugledni, jedva primjetni, skupljeni u razgranate metličaste cvatove na dugačkim stapkama. Plod je narančasta ili crvena koštunica promjera oko 1 cm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u tropskim šumama Latinske Amerike (južni Meksiko, Gvatemala). Uzgaja se u drugim tropskim i suptropskim mjestima, a kod nas se drži kao ukrasna sobna biljka.

Uzgoj

Odgovara joj indirektna svjetlost, premda će tolerirati i nedostatak svjetla. Također joj odgovara visok stupanj vlage, no podnosi suhi zrak a otporna je na zanemarivanje i gotovo će normalno rasti u suhoj zemlji. U literaturi se navodi kako biljci ne odgovara  toplina ložene sobi za vrijeme zimskog mirovanja, no mi je godinama držimo upravo u sobi gdje se najviše grije. Zemlja joj je pogodna propusna i humusna, s malo oštrog pijeska. Razmnožavanje vršimo sjemenom koje klija na visokoj temperaturi.

Etimologija

Latinsko ime roda Chamaedorea složenica je od grčkih riječi chamai (na zemlji) i dorea (dar), čime se ukazuje na plodove su na dohvatu, vjerojatno u suprotnosti s drugim palmama čiji plodovi rastu vrlo visoko. Ime vrste elegans znači izabran, elegantan, ukusan. Na stranim jezicima nazivi su neanthe bella palm, parlour palm (eng.), palma de salón, palma camedor, cañera (špa.), camedórea-elegante, pacaia (port.), gorska palma, lepa hamadoreja (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli