Palčić Troglodytes troglodytes

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Passeriformes
Porodica:
Vrsta:
Troglodytes troglodytes

Karakteristike

Palčić ili carić (Troglodytes troglodytes L.) je ptica skitalica iz porodice carića (Troglodytidae). Jedna je od najmanjih europskih ptica, tijelo im je dugo 9,5-12 cm, a teže 8-13 grama. Tijelo je okruglasto, smeđe boje s kratkim tamnim prugama. Grlo i prsa su mu svijetlosmeđe boje, rep je crvenkastosmeđ, kratak i okomit, kljun je smeđe boje, kratak, malo savijen. Pjev mu je vrlo glasan za tako malu ptici i sluhu ugodan.

Stanište

Raširen je u skoro cijeloj Europi, u zapadnoj Aziji i na sjeveru Afrike. Staništa su mu bjelogorične i crnogorične šume, veći parkovi i vrtovi, gdje su vlažna područja, uz rijeke i potoke, gdje ima gustog grmlja. Živi u brdskim i planinskim područjima. Zimi se spušta u niže dijelove u potrazi za hranom.

Razmnožavanje

Gnijezdi se 1-3 godišnje, od travnja do srpnja. Gradi loptasto gnijezdo od trave, mahovine i lišaja s vanjske strane te obloženo perjem u unutrašnjosti, gradi ga uz tlo u grmlju, pod korijenjem stabala te u rupama u zidu. Ženka nese 5-7 jaja koja su većinom bijela, imaju crvenkastosmeđe pjege, velika su oko 17 x 13 mm. Samo ženka sjedi na njima oko 15-20 dana ali o malim ptičima brinu se oba roditelja koje napuštaju kada navrše oko 15 dana.

Hrane se kukcima i njihovim ličinkama, crvima, paucima i bobicama.

Etimologija

Latinsko ime roda Troglodytes potječe od grčke riječi trogle (rupa, špilja, pećina). Na stranim jezicima nazivi su wren, Eurasian wren (eng.), Zaunkönig (njem.), troglodyte mignon (fr.), scricciolo comune (tal.), chochín (fr.), carriça, carruíra (špa.), stržek (slo.).

Jedina je vrsta u cijeloj porodici kod nas.

Galerija fotografija

Podijeli