Palčić Troglodytes troglodytes

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Passeriformes
Porodica:
Vrsta:
Troglodytes troglodytes

Karakteristike

Palčić ili carić (Troglodytes troglodytes L.) je ptica skitalica iz porodice carića (Troglodytidae). Jedna je od najmanjih europskih ptica, velika tek 9,5 cm, a teži 9 grama. Tijelo je okruglasto, smeđe boje s kratkim tamnim prugama. Grlo i prsa su mu svijetlosmeđe boje, rep je crvenkastosmeđ, kratak i okomit, kljun je smeđe boje, kratak, malo savijen. Pjev mu je vrlo glasan za tako malu ptici i sluhu ugodan.

Stanište

Raširen je u skoro cijeloj Europi, u zapadnoj Aziji i na sjeveru Afrike. Staništa su mu šume, parkovi, vrtovi, gdje su vlažna područja, uz rijeke i potoke, gdje ima gusto grmlje. Živi u brdskim i planinskim područjima. Zimi se spušta u niže dijelove.

Razmnožavanje

Gnijezdi se 1-3 godišnje, od travnja do srpnja. Gradi loptasto gnijezdo od trave, mahovine i lišaja, koje postavlja uz tlo u grmlju, pod korijenjem stabala u rupu u zidu. Ženka nese 5-7 jaja na kojima sjedi oko 20 dana. Jaja su većinom bijela, imaju crvenkastosmeđe pjege, velika su oko 15 mm. O malim ptičima brinu se oba roditelja koje napuštaju kada navrše oko 15 dana.

Hrane se kukcima, njihovim ličinkama, crvima, paucima i bobicama.

Etimologija

Latinsko ime roda Troglodytes potječe od grčke riječi trogle (rupa, špilja, pećina). Na stranim jezicima nazivi su wren, Eurasian wren (eng.), Zaunkönig (njem.), troglodyte mignon (fr.), scricciolo comune (tal.), chochín (fr.), carriça, carruíra (špa.), stržek (slo.).

Jedina je vrsta u cijeloj porodici kod nas.

Galerija fotografija

Podijeli