Preskoči do glavnog sadržaja

Oštri kostriš

Sonchus asper

Karakteristike

Oštri kostriš (Sonchus asper (L.) Hill) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Asteraceae). Stabljika je uspravna, nerazgranata, plavkastozelena, četverouglasta i gola. Naraste do 120 cm visine. Donji listovi skupljeni su u rozetu, gornji su sjedeći i obuhvaćaju stabljiku. Rasperani su, goli, lancetastog oblika, grubo su nazubljeni s jakim bodljama, glavna žila im je na osnovi ljubičaste nijanse. Cvjetovi su skupljeni u glavičaste cvatove, nalaze se na dugim drškama na vrhu stabljike. Čine ih žuti jezičasti cvjetovi. Cvate od srpnja do listopada. Pčele ih posjećuju te sakupljaju malo nektara i pelud. Plod je glatka roška s papusom. Listovi i stabljika izlučuju bijeli mliječni sok kada se zarežu.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta na području Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. Raste na obrađenim površinama, u vrtovima, vinogradima i na oranica, uz putove i na neobrađenim zemljištima. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Sonchus bilo je ime za biljke slične čičku kod Teofrasta, Dioskorida i Plinija. Ime vrste asper znači hrapav, opor, grub.[1] Na stranim jezicima nazivi su prickly sow-thistle, spiny sowthistle (eng.), Raue Gänsedistel (njem.), laiteron piquant (fr.), grespino spinoso (tal.), hrapava škrbinka (slo.).

Upotreba

Mladi listovi su jestivi, mogu se konzumirati i sirovi.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija