Osinica Dryas octopetala

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Dryas octopetala
Sinonimi:
Dryadaea octopetala (L.) Kuntze, Dryas alpina Salisb., Geum chamaedrifolium Crantz, Dryas chamaedrifolia (Crantz) Gray, Ptilotum octopetalum (L.) Dulac

Karakteristike

Osinica ili osmerolatični drijas (Dryas octopetala L.) je vazdazelena biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Niskog je rasta, visoka tek 8-15 cm, puzajuća i jako je razgranata, duga do 50 cm. Listovi su naizmjenični, jednostavni, imaju kratku dršku, jajasto su eliptični, srcaste ili odrezane osnove, ušiljeni, dugi 0,5-4 cm, široki 2-20 mm, kožasti, pravilno i tupo nazubljenih rubova, na licu su tamnozeleni i glatki, naličje im je sivkasto, naborano i pustenasto. Cvjetovi su pojedinačni, većinom dvospolni ili rjeđe jednospolni, krupni, veliki 2-4 cm, nalaze se na uspravnim, 3-10 cm dugačkim, žljezdasto dlakavim stapkama koje rastu iz pazušca listova. Ocvijeće je dvostruko, cvjetni vjenčić čine uglavnom 8 (7-16) bijelih listića koji su dugi 5-15 mm, čaška je zvonasta, čine ju 8-10 zelenih, trokutastih, dlakavih listića. Prašnici su žuti i mnogobrojni. Cvate u srpnju i kolovozu. Plod je 2-3 cm dugačak ahenij svilenastih dlačica (dlakav vrat tučka), dozrijeva u kolovozu i rujnu.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i u Sjevernoj Americi. Staništa su joj planinska područja, kod nas je ima primjerica na Velebitu i u Gorskom kotaru. Raste u gustim skupinama kao prekrivač tla na sunčanim staništima, na propusnim, bazičnim i neutralnim tlima siromašnim dušikom, u pukotinama i okolo stijena i sl. Ponegdje se uzgaja kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjemenom, vegetativno položenicama u proljeće, reznicama u kasno ljeto i dijeljenjem. Opisan je veći broj varijeteta.

Etimologija

Latinski naziv roda Dryas potječe od grčke riječi drys (hrast), zbog oblika listova. Drijade su u grčkoj mitologiji bile nimfe koje su živjele u stablima. Ime vrste octopetala ukazuje na osam cvjetnih latica, složenica je grčkih riječi octo (osam) i petalon (latica).[1] Na stranim jezicima nazivi su mountain avens, eightpetal mountain-avens, white dryas, white dryad (eng.), Weiße Silberwurz (njem.), dryade à huit pétales (fr.), camedrio alpino (tal.), riada de ocho pétalos, té del Pirineo (špa.), dríade branca, dríade-de-oito-pétalas, chá-dos-alpes (port.), alpska velesa (slo.).

Upotreba

Listovi se mogu koristiti kao čaj.

Galerija fotografija

Podijeli