Preskoči do glavnog sadržaja

Opuncija

Opuntia ficus-indica

Karakteristike

Opuncija ili indijska smokva (Opuntia ficus-indica (L.) Miller) je višegodišnja grmolika biljka iz porodice kaktusa (Cactaceae). Naraste do 3 metra visine stvarajući okrugle, plosnate članke. Članci su eliptični, mesnati i plosnati, dugi do 50 cm, obrasli bodljama. Korijenov sustav je vrlo razgranat u širinu ali plitak. Cvjetovi su dvospolni, žuti, bijeli ili crveni, krupni, promjera 6-7 cm, stvaraju se na gornjim dijelovima članaka. Građeni su od mnogih žutih latica, lapovi su žućkastozelenkasti. Prašnici su žuti i mnogobrojni, plodnica je podrasla. Cvatu od svibnja do srpnja. Plodovi su sočne bobe crvene, žute ili ljubičaste boje, obrasle bodljikavim dlakama. Dozrijevaju ujesen te sadrže puno malih sjemenki.

Stanište

Prirodno raste na području Meksika, u Europu je unešena u 16. stoljeću te je rasprostranjena diljem Sredozemlja, te u drugim područjima kao u Australiji, Južnoj Africi, na Havajima. U Hrvatskoj je prvi puta zabilježena 1911. godine na otoku Lastovu, danas se smatra udomaćenom vrstom te uspješno raste uzduž Jadranske obale.[1] Smatra se invazivnom vrstom zbog svog lakog razmnožavanja, a tvrdokorna je biljka i smanjuje bioraznolikost drugih biljnih vrsta uz obalu.

Uzgoj

Opuncija se može razmnožavati sjemenom ili lisnim reznicama. Nakon što se članak otkine od matične biljke, ostavi se da se malo osuši i posadi na sunčano područje u uobičajenu zemlju za kaktuse – propusnu i laganu zemlju bogatu pijeskom koja će onemogućiti zadržavanje vode. Voli otvorena, topla i sunčana područja, dobro podnosi posolicu. Tokom kišnog vremena formira dodatne tanke korijenčiće koji upijaju vodu no koji odumiraju nakon kiše.

Etimologija

Latinsko ime roda Opuntia potječe od imena antičkog grčkoga grada Opusa. Spominju ga pjesnici Homer u Ilijadi i Pindar u svojim pjevanjima, no stvarno mjesto grada danas je nepoznato. Kod Plinija je naziv možda za jednu smokvu.[2] Ime vrste ficus-indica složenica je grčkih riječi ficus (smokva) i indica (indijski).

Na stranim jezicima poznata je kao indian fig opuntia, barbary fig (eng.), Kaktusfeigen (njem.), chumbera, nopal (špa.), figuier de Barbarie (fr.), fico d’India, (tal.), opuncija (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovicvjetovičlanci. Plodovi se beru kada sazriju i oprezno čiste od bodlja i vanjske kožice. Najlakše ih je čistiti koristeći se debelim rukavicama te prerezati na pola da bi se sočni dio izvadio žlicom ili nožem. Mogu se jesti sirovi, sočni su ili se prerađuju u džemove i marmelade. Bogati su vitaminom C i antioksidansima od kojih i potječe narančasta boja. Cvjetovi se mogu pripremati kao šparoga. [3] Zeleni, mladi članci bogati su vitamin C, te su popularno povrće u Srednjoj Americi gdje su poznati pod imenom nopal. Sakupljaju se prije nego što bodlje otvrde.

Od sjemenki dobiva se biljno ulje koje nije vrlo često na tržištu zbog visoke cijene. No, ako netko želi, ono postoji te se može koristiti u kozmetici.

Galerija fotografija

Pregled lokacija