Ognjičina Lapsana communis

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Lapsana communis
Sinonimi:
Lapsana crispa Willd., Lapsana cancellata Borbás

Karakteristike

Obična ognjičina (Lapsana communis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, razgranata, tanka, malo dlakava, izlučuje mliječni sok, visoka 30-120 cm. Listovi su naizmjenični, prizemni listovi su razdijeljeni, vršni režanj je krupan, rijetko su nazubljenih rubova i imaju dužu peteljku, gornji su ovalni ili lancetasti, cjelovitih rubova ili malo nazubljenkraću. Cvjetovi su združeni u glavice velike 1-2 cm koji su skupljeni u rahle metličaste cvatove, Cvjetovi imaju 8-15 jezičastih cvjetova s 5 zubaca na vrhu. Prašnika je 5. Ovoj je okružen s 8-10 golih listova, listići u osnovnom dijelu su vrlo kratki i ovalni, drugi su dugi, linearni. Cvate od svibnja do rujna a otvoreni su u jutarnjim satima. Plod je goli ahenij bez papusa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i jugozapadnoj Europi, udomaćena je u Sjevernoj Americi. Raste na tlu bogatim dušikom, u šumama, na orboncima, u vrtovima, kraj putova, od nizina do gorskog pojasa.

Etimologija

Naziv roda možda potječe od grčke riječi lapazo (čistiti).[1] Ime vrste communis znači uobičajen, čest. Na stranim jezicima nazivi su common nipplewort (eng.), Gemeiner Rainkohl, Gewöhnlicher Rainkohl (njem.), lampsane commune, herbe-aux-mamelles (fr.), lassana (tal.), navadni kolenček (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi skupljeni u rozetu prije razvoja stabljike ili mladi listovi na stabljici prije nego što cvjetovi procvatu. Mogu se konzumirati sirovi u salatama, termički obrađeni za jelo ili kao čaj. Sadrže karotin i malo vitamina C.[2]

Galerija fotografija

Podijeli