Preskoči do glavnog sadržaja

Obična mješinka

Utricularia vulgaris

Karakteristike

Obična mješinka (Utricularia vulgaris L.) je višegodišnja biljka iz porodice tusticovki (Lentibulariaceae). Stabljike su razgranate, savitljive, duge do 2 metra, slobodno plutaju u vodi bez razvijanja pravog korijenja. Listovi su fino perasto podijeljeni, duljine 1-8 cm, na njima se nalaze mali prozirni mjehurići ispunjeni zrakom. Ti mjehurići biljci služe za hvatanje malih vodenih organizama. Kada žrtva dotakne dlake na mjehuriću, on se otvara i usisava organizam unutra a potom izlučivanjem probavnih enzima razgrađuje žrtvu i uzima hranjive tvari. Cijeli proces hvatanja hrane događa se u svega 15-20 milisekundi, zbog čega je najbrža biljka mesožder. Cvjetovi su žuti, krupni, nalaze se na stapkama iznad površine vode. Cvatu od travnja do kolovoza. Biljka stvara turione, vrstu vegetativnih organa koji služe kao skladište hrane u preživljavanju nepovoljnih zimskih uvjeta. Dok biljka odumre, turoni čekaju na dnu vode povoljne uvjete za rast i novi razvoj jedinke.

Stanište

Rasprostranjea je u području Europe, Azije i sjeverne Afrike u umjereno hladnom pojasu. Raste na sunčanim mjestima, u dubokim stajaćim ili sporo tekućim vodama, plitkim močvarama sve do 1000 metara nadmorske visine.

Etimologija

Naziv roda Utricularia potječe od latinske riječi utriculus (mala vrećica) a dan je zbog toga što biljke imaju karakteristične mreže vrećica na sebi koje im služe da love sitne organizme. Ime vrste vulgaris znači uobičajen, čest. Na stranim jezicima nazivi su greater bladderwort, common bladderwort (eng.), Gewöhnlicher Wasserschlauch (njem.), utriculaire commune (fr.), erba vescica comune (tal.), lentibularia (špa.), navadna mešinka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija