Obična dojcija Deutzia scabra

Carstvo:
Red:
Cornales
Porodica:
Vrsta:
Deutzia scabra
Sinonimi:
Deutzia crenata Siebold et Zucc.

Karakteristike

Obična dojcija (Deutzia scabra Thunb.) je listopadni grm iz porodice (Hydrangeaceae). Grane su uspravne, šuplje, narastu do 180 cm visine. Kora je svijetlosmeđa i u starosti se ljušti. Listovi su nasuprotni, nalaze se na vrlo kratkim, gotovo neprimjetnim peteljkama, usko su ovalni ili lancetasti, dugi 3-8 cm, na obje strane hrapavi na dodir, zaobljene osnove, prvi vrhu ušiljeni, na rubu sitno nazubljeni, tamnozeleni, u jesen poprime žutosmeđu boju. Cvjetovi su zvonasti, bijeli ili rozi, nisu mirisni, skupljeni u grozdaste cvatove duge 6-12 cm koje rastu na vrhovima izboja ili u pazušcima listova. Cvatu u lipnju i svibnju kada ih salijeću pčele koje sakupljaju nektar i malo peluda. Plod je čahura koja sadrži brojne sitne sjemenke.

Stanište

Rod sadrži oko 150 opisanih vrsta, premda ih je tek dvostruko manje službeno prihvaćeno. Prirodno su rasprostranjene na području središnje i istočne Azije, te u središnjoj Americi. Uzgajaju se kao ukrasne pojedinačne biljke ili u grupama.

Uzgoj

Razmnožava se sjemenom i vegetativno, obično se vrši razmnožavanje reznicama u proljeće. Može se uzgajati i u obliku nižeg stabla. Brzog je rasta i otporna je na gradska onečišćenja. Traži sunčano mjesto ili polusjenu, ne podnosi sušu i potrebno je zemlju redovito održavati vlažnom.

Cvjetovi se javljaju na mladim izbojima te je potrebna redovita rezdiba nakon cvatnje kako bi se potaknula obilna cvatnja i gusti rast biljke. U razdoblju mirovanja vegetacije od studenog do ožujka vrši se rezidba odstranjivanja prekobrojnih izboja, no inače se ne dira. Prava rezidba vrši se krajem lipnja nakon cvatnje, rezanjem iznad mladih izboja.

Od više ukrasnih formi navodimo:

  • Candidissima” – cvjetovi su puni, u pupoljku crvenkasti
  • Plena” cvjetovi su puni, na vanjskoj strani ružičasti
  • Watereri” – cvjetovi su jednostsavni, u unutrašnjost bijeli, na vanjskom dijelu crveni

Etimologija

Latinsko ime roda Deutzia dobila je prema nizozemskom prirodoslovcu Johnu Deutzu (1783. – 1822.).[1] Na stranim jezicima nazivi su fuzzy deutzia (eng.), Raue Deutzie (njem.), navadna dojcija (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli