Preskoči do glavnog sadržaja

Novobelgijski zvjezdan

Symphyotrichum novi-belgii

Karakteristike

Novobelgijski zvjezdan ili visoki zvjezdan (Symphyotrichum novi-belgii (L.) G.L.Nesom, syn. Aster novi-belgii L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, bez dlaka ili dlakava u 2-4 reda u gornjem dijelu, naraste oko 150 cm visine, nekad i do 2 metra. Listovi su duguljasti, dugi 2-6 cm, široki 5-10 mm, ušiljeni na vrhu, suženi u držak pri osnovi, na rubovima plitko nazubljeni, glatki, na licu goli, listovi na stabljikama su naizmjenični, postupno se smanjuju i nema ih puno. Cvjetovi su bijeli, svijetloljubičasti ili svijetloplavi, promjera 2,5-3 cm. Cvatu od rujna do listopada. Pčele sakupljaju nektar i pelud.

Stanište i uzgoj

Prirodno potječe iz područja istočne Sjeverne Amerike a u Europu je unešena u 18. stoljeću kao ukrasna biljka za vrtove i cvjetnjake. Staništa su joj svježa i vlažna tla bogata hranjivim tvarima, nalazi se uz obale rijeke i na livadama.

Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem. Sadi se u skupinama jer obilje mnogobrojnih cvjetova pridonosi boljem vizualnom dojmu. Odgovaraju joj sunčani prostori koji su zaštićeni od hladnih vjetrova. Tolerira niske temperature.

Etimologija

Naziv roda Symphyotrichum potječe od grčkih riječi symphysis (rasti zajedno, držati se zajedno) i trichos, trichinos (kosa, dlaka). Na stranim jezicima nazivi su New York aster (eng.), Neubelgische Aster, Neubelgien-Herbstaster, Glattblatt-Aster (njem.), aster des jardins (fr.), astro settembrino (tal.), virginijska nebina (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija