Preskoči do glavnog sadržaja

Nježna dojcija

Deutzia gracilis

Karakteristike

Nježna dojcija (Deutzia gracilis Siebold & Zucc.) je listopadni grm iz porodice (Hydrangeaceae). Naraste do 1,5 m visine. Grane su smeđe, gole, tanke i duge, dobro razgranate, tvore široku i gustu krošnju. Listovi su nasuprotni, jednostavni, jajasto lancetasti, dugi 3-5 cm, široki oko 1 cm, sitno nepravilno nazubljenih rubova, na obje strane dlakavi, nalaze se na kratkim peteljkama dugim 2-4 mm. Cvjetovi su posve bijeli, veliki 1,5-2 cm, nalaze se na dršci dugoj 5-10 mm, skupljeni su u grozdaste cvatove duge 4-9 cm. Lapovi čaške su jajoliko trokutasti, goli ili slabo dlakavi. Latice vjenčića su bijele. Cvate u svibnju i lipnju. Plodovi su polukuglaste kapsule velike oko 5 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u Japanu, na otocima Honshu, Kyushu, Shikoku, kao i na Tajvanu. Uzgaja se kao ukrasna biljka, sadi se kao soliter ili u grupama. Brzog je rasta. Odgovaraju joj hranjiva dobro drenirana zemljišta, svježa, kisela do neutralna, na sunčanim ili polusjenovitim mjestima. Otporna je na gradska onečišćenja, na sušu, mraz i niske temperature. Orezuje se nakon cvatnje.

Etimologija

Latinsko ime roda Deutzia dobila je prema nizozemskom prirodoslovcu Johnu Deutzu (1783. – 1822.).[1] Ime vrste gracilis znači vitak, kićen.[2]  Na stranim jezicima nazivi su slender deutzia (eng.), Zierliche Deutzie (njem.), nežna dojcija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija