Preskoči do glavnog sadržaja

Niska žumara

Chamaerops humilis

Karakteristike

Niska žumara (Chamaerops humilis L.) je trajna biljka iz porodice palmovki (Arecaceae). Grmolikog je rasta, naraste do 5 metara visine. Deblo je usamljeno ili razgranato od osnove. Listovi se nalaze na dugoj i bodljastoj peteljci, čine ih 24-32 duguljasta i uska, plavkastozelena, kruta i kožasta segmenta ušiljenih vrhova koji tvore polukružne lepeze promjera do 80 cm. Dvodomna je biljka, razlikujemo muške i ženske cvjetove. Cvjetovi su žuti, gusto skupljeni u klip velik do 20 cm, cvatu u svibnju i lipnju. Plodovi su crvenosmeđe, okruglaste, mesnate bobe koje sadrže jednu košticu. U početku su zelene, kada dozriju u rujnu i listopadu budu crvenosmeđe.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u južnoj Europi i u sjevernoj Africi. Prihvaćena su 3 varijeteta biljke koje se razlikuju prema staništu i listovima.

Uzgaja se kao ukrasna biljka, ponegdje i kao sobna biljka. Razmnožavanje se vrši sjemenom ili izdancima iz korijena koje se presade u zasebne tegle i drže na 10-13°C. Biljke traže sunčano mjesto, tamo gdje se uzgaja u hladnijoj klimi preko zime ju treba zaštiti. Otporna je na hladne temperature do -12°C, no samo na kraća razdoblja. Zalijevanje je potrebno često dok biljka ne ojača, pogotovo ljeti u fazi rasta, ali joj zemlja treba biti dobro drenirana. Zimi je dovoljno držati zemlju tek lagano vlažnom, a kada biljke narastu dobro podnose sušu. Zemlja je sasvim dobra ona obična s malo dodanog pijeska radi bolje drenaže. Prihranjuje se svaka 4 tjedna blagim tekućim gnojivom. Presađivanje se radi prema potrebi kada korijenje ispuni teglu.

Etimologija

Latinsko ime roda Chamaerops potječe od grčke riječi hamai (nizak, na tlu) i rhops (grm). Ime vrste humilis znači mali, niskog rasta.[1] Na stranim jezicima nazivi su European fan palm, Mediterranean dwarf palm, dwarf fan palm (eng.), Zwergpalme (njem.), palmier nain, palmier doum, ou faux palmier doum (fr.), palma nana, palma di San Pietro (fr.), palmito, palmera enana, palma menor (špa.), evropska palma (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi lisni pupoljci koji se jedu kuhani kao povrće. Iz listova se može dobiti vlakno za proizvodnju užadi, četka i sl.[2] Listovi se mogu koristiti za izradu metli, otirača, korpi i sl.

Galerija fotografija

Pregled lokacija