Preskoči do glavnog sadržaja

Neven

Calendula officinalis

Karakteristike

Neven (Calendula officinalis L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata i naraste do 60 cm visine. Listovi su lancetasti, blijedozeleni, smješteni nasuprot jedan drugoga i prekriveni dlačicama. Cvjetne glavice mogu biti jednostruke ili višestruke, čine ih jezičasti cvjetovi razne nijanse žute i narančaste boje. Cvate od početka ljeta sve do sredine jeseni.

Stanište

Podrijetlom je sa Sredozemlja no zbog njegovog velikog značaja cijenjen je i široko rasprostranjen po cijelom svijetu. Medonosna je biljka, pčele sakupljaju nektar i pelud.

Uzgoj

Neven je česta biljka u vrtovima, ne i bez razloga.  Sprječava pojavu nematoda te tako štiti druge biljke zbog čega je vrlo korisna i poželjna. Lako se uzgaja iz sjemena, sije se od travnja do lipnja. Raste brzo, uspješno se i sam zasijava. Ako nikne pregusto, mladice je lako premjestiti na drugo mjesto.  Traži sunčan ili polusjenovit položaj te umjereno zalijevanje. Nije zahtjevan u pogledu tla, raste na humusom bogatim ali i siromašnim tlima.

Neven nije osjetljiv na bolesti dapače, može se javiti pepelnica. Ukoliko primijetite „brašnastu“ prevlaku na lišću zaražene dijelove potrebno je ukloniti i odnijeti dalje od vrta (nikako ne kompostirati zaražene listove).

Etimologija

Latinski naziv roda Calendula potječe od riječi calendae (mjesec ili prvi dan u mjesecu), no značenje nije poznato.[1] Nazivi na stranim jezicima su pot marigold, common marigold, garden marigold (eng.), Ringelblume, Garten-Ringelblume (njem.), souci (njem.), calendola, fiorrancio (tal.), botón de oro, caléndula, maravilla (špa.), vrtni ognjič (slo.).

Upotreba

Sakupljaju se listovi i cvjetne glavice za vrijeme cvatnje. Imaju primjenu kod raznih upalnih stanja kože, nadražene sluznice te liječenje rana. Zbog antiupalnih svojstva koristan je za probavni sustav te kod tretmana gastritičnih čireva.

No, najpoznatija nevenova primjena je u izradi kućnih pripravaka za njegu kože. U tu svrhu najpoznatiji je nevenov uljni macerat koji je naširoko poznat kao sredstvo koje se upotrebljava za razna oštećenja i upalne bolesti kože.

  • U staklenku željenih dimenzija stave se cvjetovi i preliju biljnih uljem (ulja suncokreta, marelice, maslinovo ulje…). Nakon što odstoji 3-4 tjedna, ulje se filtrira i ulije u tamne staklene boce. Drži se na hladnom i tamnom mjestu.

Cvjetovi su jestivi, a i listovi se mogu jesti sirovi, obiluju vitaminima i mineralima.

Galerija fotografija