Preskoči do glavnog sadržaja

Nebeski bambus

Nandina domestica

Karakteristike

Sveti ili nebeski bambus (Nandina domestica Thunb.) je zimzeleni grm iz porodice žutika (Berberidaceae). Niskog je rasta, naraste do 2 metara visine tvoreći rijetku, valjkastu krošnju. Grane su uspravne i slabo razgranate, kora je sivosmeđa i uzdužno izbrazdana. Pupovi su dugi 1 cm, ušiljeni, bočni pupoljci su plosnati i prekriveni zelenim ili crvenkastim ljuskama. Listovi su trostruko neparno perasti, dugi 30-100 cm, spiralno su smješteni u gornjim dijelovima grančica. Čine ih sjedeće liske ušiljenog vrha, duge 4-11 cm, široke 1,5-3 cm. U početku su crvenkasti, potom prelaze u tamnozelenu boju, a i u starosti prije opadanja poprime crvenkastu boju. Cvjetovi su mali, bijeli, skupljeni po 10-100 u guste grozdaste cvatove duge oko 35 cm. Cvatu u srpnju i kolovozu. Plod je okruglasta bobica sjajno crvene boje, velika 5-10 mm, dozrijeva krajem godine i održe se na biljci preko zime. Sadrže 1-3 smeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjeno je u istočnoj Aziji (Kina, Indija, Japan). U južnoj i jugozapadnoj Sjevernoj Americi smatra se invazivnom biljkom. U Europu je unešena 1804. godine. Uzgaja se kao ukrasna biljka, sadi se pojedinačno ili u manjim skupinama u vrtovima i dvorištima. Odgovara joj vlažno i dobro drenirano tlo, sunčana ili polusjenovita staništa, premda tolerira i sjenu. Otporna je na hladne temperature do -15°C, podnosi orezivanje. Razmnožava se sjemenom i reznicama, korijenovim izdancima ili cijepljenjem na mahoniju (Mahonia aquifolium). Bobicama se rado hrane ptičice koje također tako rasprostranjuju sjeme. Razvijen je velik broj kultivara.

Jedina je vrsta u svom rodu.

Etimologija

Unatoč nazivu nebeski bambus, nije vrsta bambusa, i s pravim bambusima nije u nikakvom srodstvu. Latinski naziv roda Nandina dao je švedski botaničar Carl Peter Thunberg (1743. – 1828.) kada je opisivao biljku, jednostavno latinizirajući japanski naziv biljke nan-ten. Na stranim jezicima nazivi su nandina, heavenly bamboo, sacred bamboo (eng.), Himmelsbambus, Nandine (njem.), bambou sacré, bambou céleste, bambou merveilleux (fr.), nandina, bambù sacro (tal.), nandina (slo.).

Upotreba

Cijela biljka sadrži otrovnu hidrocijaničnu kiselinu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija