Nebeski bambus Nandina domestica

Carstvo:
Red:
Ranunculales
Porodica:
Vrsta:
Nandina domestica

Karakteristike

Nebeski bambus (Nandina domestica Thunb.) je zimzeleni grm iz porodice žutika (Berberidaceae). Niskog je rasta, naraste do 2 metara visine tvoreći rijetku, valjkastu krošnju. Grane su uspavne i slabo razgranate, kora je sivosmeđa i uzdužno izbrazdana. Pupovi su dugi 1 cm, ušiljeni, bočni pupoljci su plosnati i prekriveni zelenim ili crvenkastim ljuskama. Listovi su trostruko neparno perasti, dugi 30-100 cm, spiralno su smješteni u gornjim dijelovima grančica. Čine ih sjedeće liske ušiljenog vrha, duge 4-11 cm, široke 1,5-3 cm. U početku su crvenkasti, potom prelaze u tamnozelenu boju, a i u starosti prije opadanja poprime crvenkastu boju. Cvjetovi su mali, bijeli, skupljeni po 10-100 u guste grozdaste cvatove duge oko 35 cm. Cvatu u srpnju i kolovozu. Plod je okruglasta bobica crvene boje, velika 5-10 mm, dozrijeva krajem godine i održe se na biljci preko zime. Sadrže 1-3 smeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjeno je u istočnoj Aziji (Kina, Indija, Japan). U južnoj i jugozapadnoj Sjevernoj Americi smatra se invazivnom biljkom. U Europu je unešena 1804. godine. Uzgaja se kao ukrasna biljka, sadi se pojedinačno ili u manjim skupinama u vrtovima i dvorištima. Odgovara joj vlažno i dobro drenirano tlo, sunčana ili polusjenovita staništa, premda tolerira i sjenu. Otporna je na hladne temperature do -15°C, podnosi orezivanje. Razmnožava se sjemenom i reznicama, korijenovim izdancima ili cijepljenjem na mahoniju (Mahonia aquifolium). Bobicama se rado hrane ptičice koje također tako rasprostranjuju sjeme. Razvijen je velik broj kultivara.

Jedina je vrsta u svom rodu.

Etimologija

Unatoč nazivu nebeski bambus, nije vrsta bambusa, i s pravim bambusima nije u nikakvom srodstvu. Latinski naziv roda Nandina dao je švedski botaničar Carl Peter Thunberg (1743. – 1828.) kada je opisivao biljku, jednostavno latinizirajući japanski naziv biljke nan-ten. Na stranim jezicima nazivi su nandina, heavenly bamboo, sacred bamboo (eng.), Himmelsbambus, Nandine (njem.), bambou sacré, bambou céleste, bambou merveilleux (fr.), nandina, bambù sacro (tal.), nandina (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli