Preskoči do glavnog sadržaja

Muškatna kadulja

Salvia sclarea

Karakteristike

Muškatna kadulja ili muškatna žalfija (Salvia sclarea L.) je višegodišnja biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, visoka do 120 cm. Prizemni listovi su skupljeni u rozetu, jednostavni su, imaju peteljku, široki su i dugi do 20 cm, gusto obrasli bijelim dlačicama te su mekani na dodir. Listovi uzduž stabljike su nasuprotni, imaju kraću peteljku ili su sjedeći, manji su s nepravilno nazubljenim listovima. Cvjetovi su dvospolni, dugi 2-2,5 cm, bijeli do rozobijeli, ugodna mirisa, skupljeni su u pršljenaste cvatove koji čine duguljaste klasove. Stvaraju se druge godine u lipnju i srpnju.

Stanište

Prirodno raste na području južne Europe i sjeverne Afrike oko Mediterana te u srednjoj Aziji. Raste na sunčanom, suhom i kamenitom području do 900 metara nadmorske visine.

Za uzgoj traži laganu, neutralnu zemlju dobre strukture na mjestu s jako puno sunca, posebice radi stvaranja eteričnog ulja. Prve godine stvara samo prizemnu rozetu listova a druge godine stvara cvijet i onda odumire. Razmnožava se sjemenom, samostalno se lako rasije te uz matičnu biljku raste mnogo mladih biljaka.

Etimologija

Latinsko ime roda salvia potječe od riječi salvare (spasiti) što se odnosi na izrazito ljekovite vrijednosti ljekovite kadulje (Salvia officinalis). Ime vrste sclarea potječe od riječi clarus (čist) zbog toga što se u povijesti sjeme biljke uspješno koristilo za odstranjivanje stranog tijela iz oka. Sluzavog je omotača te je unošenjem u oko prihvaćalo na sebe strano tijelo te ga tako odstranilo. Na stranim jezicima nazivi su clary sage (eng.), Muskatellersalbei, Muskat-Salbei, Römischer Salbei (njem.), sauge sclarée (fr.), erba moscatella (tal.), salvia romana, amaro (špa.), muškatna kadulja (slo.).

Upotreba

Listovi i cvjetovi mogu se koristiti za čaj ili za aromazitiranje jela. Listove je najbolje brati prije cvatnje a koriste se kod menstrualnih tegoba.

Eterično ulje proizvodi se destilacijom vodene pare nadzemnog dijela biljka u cvatu te se ono najviše koristi u parfemskoj industriji i industriji alkoholnih pića. Djeluje slično estrogenu, u aromaterapiji se koristi za tretiranje menstrualnih problema (amenoreja, dismenoreja), reguliranje živčanog sustava te kao antiseptik. Sigurno je ulje za upotrebu no ne koristi se u trudnoći. Koristi se i u industriji parfema.

Galerija fotografija

Pregled lokacija