Muhara Amanita muscaria

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Amanita muscaria
Sinonimi:
Agaricus muscarius L., Agaricus imperialis Batsch, Agaricus nobilis Bolton, Venenarius muscarius (L.) Earle,

Karakteristike

Crvena muhara (Amanita muscaria (L.) Lam.) je vrsta otrovne gljive iz porodice Amanitaceae. Klobuk je izrazito crven ili s nijansama žute ili narančaste, malo rebrastog ruba, promjera do 20 cm, u početku kuglast ili polukuglast, kasnije postane otvoren i plosnat. Na površini je suh i sjajan, kožica se može guliti, prekrivena je bijelim, bradavičastim ljuskicama koje se lako skidaju i lako se mogu isprati za jačih kiša, rub je gladak, na starijim gljivama naboran u smjeru listića. Listići su bijeli, gusti, široki i uži prema stručku, slobodni, suženi na krajevima. Stručak je bijel, valjkast, vitak, u donjem dijelu je zadebljan, u početku pun, kasnije postane šupalj,naraste do 25 cm dužine. U gornjem dijelu stručka nalazi se velik, bijeli, viseći vjenčić koji često nestane. Meso je bijelo, ispod kožice klobuka žućkasto do narančastocrveno, bez izraženog mirisa i okusa, poprilično tvrdo, krhko. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Prirodno je bila rasprostranjena u sjevernoj polutki (Europa, Azija, Sjeverna Amerika) no drugdje je unešena sadnicama drveća te je danas široko rasprostranjena posvuda u svijetu. Raste u ljeto i jesen u listopadnim i crnogoričnim šumama (smreka, ariš, breza…) gdje ima više svjetla, u nizinskim i planinskim područjima.

U svijetu postoje varijeteti koji mogu biti smeđe, bijele i žućkaste boje.

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Ime vrste muscaria potječe od latinske riječi musca (muha), ime je dano zbog običaja u sjevernim Europskim zemljama da se klobuk razmrvi u mlijeku što posluži da se ošamute ili ubiju muhe.[1] Isto značenje vidljivo je i u našim starim nazivima kao što su muhor i muhomorka. Na stranim jezicima nazivi su fly agaric, fly amanita (eng.), Fliegenpilz (njem.), amanite tue-mouches, fausse oronge (fr.), ovolo malefico (tal.), matamoscas, falsa oronja (špa.), agário-das-moscas, mata-moscas (port.), rdeča mušnica (slo.).

Upotreba

Otrovna je gljiva. Prvi simptomi trovanja su pogoršani vid, halucinacije, bolovi u trbuhu, proljev i povraćanje, što nastupa već par sati nakon konzumiranja.

Galerija fotografija

Podijeli