Preskoči do glavnog sadržaja

Muha

Musca domestica

Karakteristike

Kućna muha (Musca domestica L.) je najraširenija vrsta od svih muha smještena u red dvokrilca (Diptera). Može ih se naći po cijelom svijetu, svugdje gdje ima ljudi. Tijelo im je dugo 5-6 mm, sive boje i prekriveno dlačicama. Na leđima imaju četiri tamne linije. Oči su im tamnocrvene boje, kompleksne su, svako oko sastavljeno je od oko 4000 leća od kojih svaka djeluje zasebno što im omogućuje vizualizaciju mnogo slika svugdje oko sebe u isto vrijeme. No ipak, kratkovidne su te generalno lošeg vida. Imaju tri para nogu te dvije antene koje im služe kao organi mirisa.
Kao druge vrste u redu diptera, imaju dva para krila no samo jedan veći par im služi za let, dok je drugi vrlo malen i jedva vidljiv, a služi im za ravnotežu prilikom leta. Ženke su veće nego mužjaci a najlakše se još razlikuju oblikom očiju. Kod mužjaka su oči veće i šire, središnji dio tanji te su im time oči smještene bliže.

Muhe nemaju zube te ne mogu mljeviti hranu, već ju usisaju pomoću sisala u obliku spužve. Nožice im služe za prihvat na podlogu, čime se mogu kretati viseći sa stropa, a također im služe i za osjet. Često ih možemo primijetiti kako trljaju prednje nožice jedna o drugu, čime ih čiste kako bi im mirisni receptori bili čisti i osjetilni.

Razmnožavanje

Ženka polaže sitna, bijela jajašca svakih 3-4 dana te tako u svom životu može položiti i oko 500 njih. Već na kraju dana larve se razvijaju i hrane se raspadnim organskim materijalom. Nakon ličinke presvlače se u kukuljicu a kada se naposljetku preobraze u odraslu muhu proces metamorfoze je završen. Žena je odmah spolno zrela te ubrzo počinje leći jajašca i ciklus se ponavlja. Odrasle muhe žive 2-4 tjedna. Odgovaraju im topla i vlažna mjesta a aktivne su samo danju.

Osim što muha zna biti vrlo dosadno letenjem i zujanjem, može biti i vrlo štetna te prenijeti razne zarazne bolesti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija