Preskoči do glavnog sadržaja

Moračina

Orlaya grandiflora

Karakteristike

Velecvjetna moračina (Orlaya grandiflora (L.) Hoffm.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Smještena je u rod koji, ovisno o autorima, sadrži do 11 opisanih vrsta. Stabljika je razgranata, uspravna i visoka do 60 cm. Listovi su složeni i perasto razdijeljeni a cvjetovi se sastoje od brojnih bijelih latica skupljeni u štitaste cvatove, krajoliku daje osebujan izgled kada moračina u u gustim skupinama procvate svibnju i lipnju.

Stanište

Prirodno raste na području jugoistočne Europe i zapadne Azije. Običava rasti na područjima punog sunca, a kao i kod većine biljaka odgovara joj lagana i dobro drenirana zemlja. Ponegdje je široko rasprostranjena, nalazimo je u velikim skupinama, često kao korov na poljima i stjenovitim brežuljcima u Lici.

Etimologija

Rod je imenovan prema ruskom botaničaru Johannu Orlayu (1770 – 1829). Ime vrste grandiflora ukazuje na velike cvjetove. Na stranim jezicima nazivi su Minoan lace, white lace flower (eng.), orlaya à grandes fleurs (fr.), lappola bianca (tal.), velecvetna vehrica (slo.).

Galerija fotografija