Modrokos Monticola solitarius

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Passeriformes
Porodica:
Vrsta:
Monticola solitarius

Karakteristike

Modrokos (Monticola solitarius L.) je vrsta ptice iz porodice muharica (Muscicapidae). Mužjaci i ženke se razlikuju, mužjak je plavkaste nijanse, ženka je blijedo smeđa. Veličine su oko 20 cm, teže 37-54 grama. Pjev im je ugodan.

Gnijezde se jednom godišnje u svibnju, gnijezdo prave od suhih grančica i suhe trave u udubinama stijena. Ženka nese 4-5 jaja na kojima sjedi 12-13 dana. Jaja su svijetlo plava, bez izraženih mrlja, velika oko 20×28 mm. Male ptiče kada se izlegnu hrane oba roditelja dok sa 16-17 dana ne napuste gnijezdo.

Hrana su im kukci, pauci i mali gmazovi.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi, srednjoj Aziji i sjeverozapadnoj Africi. Kod nas je raširen u primorskoj Hrvatskoj. Boravi u gorjima na stijenama i kamenarskih mjestima, ima ga i na otocima. Kod nas je ptica gnjezdarica, dolaskom jesenskih dana leti u toplije krajeve. Europske ptice odlaze područje srednje Afrike ispod Sahare, ptice koje žive u Aziji odlaze u Indiju i jugoistočnu Aziju.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su blue rock thrush (eng.), Blaumerle (njem.), monticole merle-bleu, merle bleu (fr.), passero solitario (tal.), roquero solitario (špa.), melro-azul (port.), puščavec (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli