Preskoči do glavnog sadržaja

Modri vrganj

Gyroporus cyanescens

Karakteristike

Modri vrganj ili sljezovac (Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.) je jestiva gljiva iz porodice Gyroporaceae. Klobuk je bjelkastožut, u početku polukuglast, potom izbočen, naposljetku otvoren i plosnat, ponekad s malim uleknućem, suh, prekriven tankim dlačicama, u početku podvijenog ruba, širok 5-15 cm. Cjevčice su bjelkaste, slobodne, rupice su sitne, okrugle, na dodir poplave. Stručak je boje kao i klobuk, valjkasat, u gornjem dijelu gladak, donji dio je malo dlakav i malo zadebljan, u početku pun, kasnije šupljikav, visok 8-12 cm, promjera 2-3 cm. Meso je bijelo, na presjeku plavkasto, debelo i tvrdo, neizraženog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je žuta.

Stanište

Zabilježen je u Europi, Aziji, dijelovima istočne Sjeverne Amerike i u Australiji. Raste većinom pojedinačno ljeti i u jesen, na pjeskovitom tlu u listopadnim šumama (hrast, pitomi kesten, bukva, topola, breza), rjeđe u crnogoričnim šumama. Nije česta gljiva.

Etimologija

Latinski naziv roda Gyroporus potječe od grčke riječi gyros (zaokruženje, okrugao, ) i porus (malo otvorenje), što ukazuje na okrugle rupice. Ime vrste cyanescens potječe od grčke riječi kyanos (plav). Na stranim jezicima nazivi su bluing bolete, cornflower bolete (eng.), Kornblumen-Röhrling (njem.), modreči bledotrosnik, modrivec, sinji goban (slo.), sljezovac (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, dobre kvalitete. Kuhanjem izgubi plavu boju. Može se i kiseliti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija