Modri vrganj Gyroporus cyanescens

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Boletales
Porodica:
Vrsta:
Gyroporus cyanescens
Sinonimi:
Boletus cyanescens Bull., Boletus constrictus Pers., Leccinum constrictum (Pers.) Gray, Suillus cyanescens (Bull.) P.Karst.

Karakteristike

Modri vrganj ili sljezovac (Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.) je jestiva gljiva iz porodice Gyroporaceae. Klobuk je bjelkastožut, u početku polukuglast, potom izbočen, naposljetku otvoren i plosnat, ponekad s malim uleknućem, suh, prekriven tankim dlačicama, u početku podvijenog ruba, širok 5-15 cm. Cjevčice su bjelkaste, slobodne, rupice su sitne, okrugle, na dodir poplave. Stručak je boje kao i klobuk, valjkasat, u gornjem dijelu gladak, donji dio je malo dlakav i malo zadebljan, u početku pun, kasnije šupljikav, visok 8-12 cm, promjera 2-3 cm. Meso je bijelo, na presjeku plavkasto, debelo i tvrdo, neizraženog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je žuta.

Stanište

Zabilježen je u Europi, Aziji, dijelovima istočne Sjeverne Amerike i u Australiji. Raste većinom pojedinačno ljeti i u jesen, na pjeskovitom tlu u listopadnim šumama (hrast, pitomi kesten, bukva, topola, breza), rjeđe u crnogoričnim šumama. Nije česta gljiva.

Etimologija

Latinski naziv roda Gyroporus potječe od grčke riječi gyros (zaokruženje, okrugao, ) i porus (malo otvorenje), što ukazuje na okrugle rupice. Ime vrste cyanescens potječe od grčke riječi kyanos (plav). Na stranim jezicima nazivi su bluing bolete, cornflower bolete (eng.), Kornblumen-Röhrling (njem.), modreči bledotrosnik, modrivec, sinji goban (slo.), sljezovac (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, dobre kvalitete. Kuhanjem izgubi plavu boju. Može se i kiseliti.

Galerija fotografija

Podijeli