Preskoči do glavnog sadržaja

Mlječikin ljiljak

Hyles euphorbiae

Karakteristike

Mlječikin ljiljak (Hyles euphorbiae L.) je noćni leptir iz porodice ljiljaka (Sphingidae). Tijelo im je na gornjoj strani maslinastosmeđe, donji dio je crvenkast. Prednja krila su maslinastozelena i crvenkastih pjega, donji dio je ružičastocrven s  bijelim, crnim i žutosmeđim pjegama i šarama. Ticala su bjelkasta, kraj zatka im je sužen. Raspon krila im je 6-7 cm.

Razvoj leptira

Oplođena ženka polaže jajašca pojedinačno ili u malim skupinama na donju stranu listova biljaka iz roda mlječika, npr obične mlječike (Euphorbia cyparissias). Jajašca su okruglasta, velika oko 1 mm, sjajno plavkastozelena. Gusjenice se izlegnu nakon 10 dana, u početnoj fazi je zelenkasta i žutih crta, neprimjeno se zadržava uz biljku. Kasnije postane jako upadljiva, crnozelene boje s mnogobrojnim žutim točkama a glavne, noge i roščić na predzadnjem kolutiću su crni. Može biti duga oko 8 cm. Kukuljica je duga 4,5-5 cm, svijetlosmeđa, sitnih i tamnijih šara i pjega. Leptir prezimljuje u fazi kukuljici, nekad i dvije godine.

Stanište

Rasprostranjeni su u Europi izuzev krajnjeg sjeverra, u zapadnoj, jugozapadnoj i srednjoj Europi, nešto manje ih ima i u Sjevernoj Americi. Lete od lipnja do rujna, aktivni su noću, danju miruju na tlu. Hrani se brzo trepereći iznad cvijeta a pomoću dugim sisalom siše nektar.

Etimologija

Ime vrste euphorbiae ukazuje na biljke hraniteljice roda mlječika (Euphorbia). Na stranim jezicima nazivi su spurge hawk-moth (eng.), Wolfsmilchschwärmer (njem.), sphinx de l’euphorbe (fr.), sfinge dell’euforbia (tal.), esfinge de la lechetrezna (špa.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija