Preskoči do glavnog sadržaja

Mlječika

Euphorbia

Karakteristike

Mlječika (Euphorbia) je rod jednogodišnjih ili višegodišnjih zeljastih biljaka iz istoimene porodice mlječika (Euphorbiaceae). Rod je vrlo bogat te sadrži oko 2000 vrsta, od kojih na području Hrvatske raste oko pedeset.

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.).[1]

Unakrsnolisna mlječika (Euphorbia lathyris)

Naša mlječika je samonikla, vjerojatno razmnožena pomoću ptičica. Raste u polusjeni i brzo napreduje. Prve godine razvija listove a tek druge godine cvijet. Listovi su joj uski i duguljasti do 15 cm, plavozelenkasti s vidljivom bijelom glavnom žilom. Naraste do 150 cm visine. Svi dijelovi biljke su otrovni. Navodno njezinu blizinu ne vole voluharice jer ih odbija miris korijena a navodno odvraća i zlatice na krumpiru i patlidžanu.

Višebojna mlječika (Euphorbia epithymoides)

Raste kao malen grmić uspravnih i nerazgranatih stabljika, visine do 50 cm. Listovi su duguljasto jajasti, tupog vrha, cjelovitih rubova i dlakavi. Pricvjetni listovi su žućkaste boje no u fazi cvjetanja postanu narančastožuti. Cvate u svibnju i lipnju.

Staništa su joj šumske čistine i rubovi šuma, pogotovo dok vegetacija još nije posve obrasla.

Pregled lokacija