Preskoči do glavnog sadržaja

Mjehurasta vodena stupica

Aldrovanda vesiculosa

Karakteristike

Mjehurasta vodena stupica (Aldrovanda vesiculosa L.) je višegodišnja mesožderna biljka iz porodice rosikovki (Droseraceae). Stabljike plutaju na vodi, duge su 5-40 cm, pravi korijen im nedostaje. Listovi su dugi 2-3 mm, raspoređeni su po 8 u pršljenima oko stabljike a građeni su od 5-9 listića. Svaki listić čine dva režnja koja se mogu sklopiti u roku od 10-20 milisekundi i uhvatiti plijen. Hrani se malim životinjicima, poput mladih ličinki komaraca i raznih vodenih buha. Cvjetovi su mali, do 8 mm veličine, imaju kratke peteljke, otvoreni su nekoliko sati i cvatu samo u tropskom pojasu. Sjemenke su okruglaste i crne.

Jedina je postojeća vrsta unutar roda.

Stanište

Prirodno je raširena u središnjoj i južnoj Europi, Africi, dijelovima Azije, u Australiji i na otocima sjevernog Pacifika. Staništa su joj slatkovodna područja gdje je voda čista i umjereno topla, gdje je niža razina hranjivih tvari i blago kisela pH vrijednost.

Razmnožava se najčešće vegetativno, tvarajući nove biljke iz postojećih. Sjemenkama se rjeđe razmnožava. Brzog je rasta i u kratkom vremenu može proizvesti mnogo novih biljaka. Također formira posebne organe turione, kao strategiju preživljavanja tijekom zime. Jedan od načina širenja je i pomoću vodenih ptica koje je slučajno prenesu na drugo vodeno stanište. U uzgoju se može pronaći u akvarijima.

Etimologija

Naziv roda Aldrovanda posvećen je talijanskom prirodoslovcu, liječniku i botaničaru Ulisseu Aldrovandiju (1522. – 1605.). Ime vrste vesiculosa dolazi od latinske riječi vesicula (mjehur), vjerojatno se odnosi na izgled zamki za lov koje podsjećaju na male mjehuriće na vodi. Na stranim jezicima nazivi su waterwheel plant (eng.), Wasserfalle, Wasserhade (njem.), aldrovanda à vessies (fr.), aldrovanda vescicolosa (tal.), vodno kolesje (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija