Preskoči do glavnog sadržaja

Mišje uho

Omphalodes verna

Karakteristike

Proljetno mišje uho (Omphalodes verna Moench) je trajna zeljasta biljka iz porodice oštrolista (Boraginaceae). Stabljike su uspravne ili uzdižuće, jednostavne, u donjem dijelu gole i sjajne, u gornjem dijelu rijetko dlakave, visoke 10-20 cm. Podanak je horizontalan, dug 20-40 cm, s adventivnim korijenjem. Prizemni listovi su široko ovalni, dugi do 15 cm, široki do 8 cm, nalaze se na do 12 cm dugoj peteljci, srcolike ili okruglaste su osnove, malo ušiljeni, fino dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenični, manji i s kratkom peteljkom. Cvjetovi su dvospolni, uspravni ili nakon cvatnje povijeni, skupljeni po 3-15 u grozdaste cvatove na vrhovima dlakavih stapki, u početku su uspravni, nakon cvatnje savijeni prema dolje. Čaška je duga 3-7 mm, razdijeljena na 5 sivo dlakavih režnjeva. Vjenčić je svijetloplave boje, u ždrijelu bijel, promjera oko 1 cm, razdijeljen na 5 okruglastih režnjeva s 5 bijelih linija. Prašnika ima 5, uz sam cijev vjenčića su, imaju žute antere. Cvate u travnju i svibnju. Plod je kalavac koji se dijeli (kala) na 4 fino dlakava plodića širine 2-4 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj u južnoj Europi. Raste na vlažnim mjestima, u šumama. Uzgaja se kao ukrasna biljka u cvjetnjacima, razmnožava se sjemenom. Odgovara joj sjenovito, hranjivo, svježe ili vlažno, dobro drenirano tlo bazične ili neutralne reakcije.

Opisani su razni oblici koji se koristi u hortikulturi, primjerice forma ‘Alba‘ je prirodna albino forma bijelih cvjetova, ‘Flore Pleno‘ ima pune cvjetove dok ‘Grandiflora‘ ima krupnije cvjetove promjera oko 1,5 cm.

Etimologija

Naziv roda Omphalodes potječe od grčke riječi omphalos (pupak), zbog oblika sjemenki koje su poput pupka udubljene. Ime vrste verna (proljetni) ukazuje na vrijeme cvatnje.[1] Na stranim jezicima nazivi su creeping navelwort, blue-eyed-Mary (eng.), Frühlings-Nabelnüsschen (njem.), omphalodes du printemps, petite Bourrache printanière (fr.), occhi della Madonna (tal.), spomladanska torilnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija