Preskoči do glavnog sadržaja

Mirisni zmajevac

Dracaena fragrans

Karakteristike

Mirisni zmajevac (Dracaena fragrans (L.) Ker Gawl.) je zimzelena biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Stabljika je uspravna, visoka do 6 metara iako u sobnom uzgoju naraste oko 2 metra. Listovi su zeleni, široki, valoviti, horizontalni ili vise u velikim lukovima, dugi su 50-70 cm, u osnovi oblažu stabljiku. Cvjetovi se ugodnog mirisa, intenzivno slatkasti, žućkasti, skupljeni u uspravne ili viseće metličaste cvatove duge 20-160 cm. Pojedinačni cvijet je promjera 2,5 cm, ima bijele režnjeve s ljubičastocrvenom linijom u sredini, prašnika ima šest. U zatvorenom uzgoju su vrlo male šanse da procvate. Plod je okruglasta bobica svijetlonarančaste boje, promjera 1-2 cm, sadrži nekoliko sjemenki.

Stvoren je velik broj raznolikih kultivara koji se obično razlikuju po šarenoj boji listova. Primjerice, ‘Warneckii’ ima zelene listove s bijelim linijama.

Stanište i uzgoj

Rasprostranjena je u cijelom tropskom pojasu Afrike dok se kod nas uzgaja kao sobna biljka ili u staklenicima. Ne treba joj puno svijetla i dobro je zaštititi je od direktnog sunca. Dobra zemlja je hranjiva, humusna i propusna. U fazi mirovanja od listopada do veljače, temperatura može biti 15°C te se zalijevanje radi štedljivo. Ne podnosi zadržavanje vode kod korijena te može doći do truljenja. U slučaju kada je korijen suh, kada je biljka stalno na propuhu ili u slučaju da se pretjerana gnoji, javljaju se smeđi vrhovi na listovima. Dodatno, štetnici znaju biti crveni pauk, uši i trips. Ljeti je pogodno održavati visoku vlagu zraka zbog čega se mogu povremeno listovi poprskati vodoma. Generalno, biljka je popularna jer nije zahtjevna i traži malo njege. Sporog je rasta, oko 10 cm godišnje.

Razmnožava se reznicama, margotiranjem a može i dio grane postaviti se u posudu s vodom, pričvrstiti da tako stoji i grana će pustiti korijenje. Presađuje se prema potrebi u veće posude u proljeće.

Etimologija

Naziv roda Dracaena potječe od grčke riječi drakaina (zmajevac, ženski zmaj). Ime vrste fragrans (mirisno) je latinskog porijekla a ukazuje na miris cvjetova. Na stranim jezicima nazivi su cornstalk dracaena (eng.) zbog listova koji su nalik na listove kukuruza (corn), dragonnier parfumé, dragonnier d’Afrique tropicale (fr.), tronchetto della felicità (tal.), tronco del Brasil (špa.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija