Mirisavka Anthoxanthum odoratum

Carstvo:
Plantea
Red:
Poales
Porodica:
Vrsta:
Anthoxanthum odoratum
Sinonimi:
Anthoxanthum pilosum Döll, Anthoxanthum villosum Dumort.

Karakteristike

Obična mirisavka (Anthoxanthum odoratum L.) je višegodišnja biljka iz porodice trava (Poaceae). Korijen je dobro razgranat. Busen je zbijen, sadrži brojne uspravne ili povijene vlati koje su glatke ili malo hrapave i obrasle dlakama, člankovite, razvijenih koljenca. Narastu do 50 cm visine. Listovi su linearni, dugi do 30 cm, široki 3 – 6 mm. Lisna plojka je mekodlakava, pri osnovi trepavičava. Rukavac je otvoren i gol. Cvjetovi su skupljeni u izdužene klasolike metlice duljine 2-5 cm s brojnim klasićima. Klasići su jednocvjetni s 4 pljevice, dvije gornje su dlakave, donje su gole i šiljaste ali bez bodlje. U cvijetu je jedan tučak s nadraslom plodnicom i dva prašnika. Cvjeta od travnja do kolovoza. Plod je pšeno. ovijeno tvrdim pljevicama.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe i Azije. Raste na livadama, pašnjacima, tranjacima, u grmlju i šumama, na suhim livadama, često na siromašnim tlima. Mirisna je, pogotovo kada se osuši, nalik na svježe sijeno sa daškom vanilije. Zbog tog razloga nije privlačna životinjama kao krmna biljka.

Etimologija

Latinsko ime roda Anthoxanthum potječe od grčkih riječi anthos (cvijet) i xantos (žućkast), zbog boje metlice. Ime vrste odoratum znači mirisan.[1] Na stranim jezicima nazivi su sweet vernal grass, holy grass, vanilla grass, buffalo grass (eng.), Gewöhnliche Ruchgras, Wohlriechendes Ruchgras (njem.), flouve odorante (fr.), paleino odoroso, paleo odoroso (tal.), grama de olor, alestas, alestaz, flor de flores (špa.), erva-de-cheiro, amargoso, feno-de-cheiro (port.), dišeča boljka (slo.).

Upotreba

U prošlosti se koristila za aromatiziranje duhana, pića, parfema i rublja.[2]

Galerija fotografija

Podijeli