Preskoči do glavnog sadržaja

Medvjeđa lijeska

Corylus colurna

Karakteristike

Medvjeđa lijeska (Corylus colurna L.) je listopadno stablo iz porodice breza (Betulaceae). Naraste do 20 m visine, krošnja je gusta i široko zaobljena. Korijenski sustav je jak i dobro razvijen. Deblo je pravilno valjkasto, promjera do 100 cm, kora je svijetlosiva do tamnosiva, plitko uzdužno ispucana, kasnije se ljušti. Mladi izdanci su žućkasti i dlakavi, kasnije postanu svijetlosivi. Pupoljci su krupni, dugi oko 7 mm, dlakavi, tamnosmeđe boje, ljuske su zaobljene. Listovi su okruglasti, ponekad ušiljenog vrha, dugi 6-15 cm, široki 5-12 cm, dvostruko nazubljenih rubova, nalaze se na peteljci dugoj 2-5 cm. Na licu su tamnozeleni, sjajni i glatki, naličje im je svjetlije i na žilama dlakavo, duboko ujesen prije nego otpadnu poprime žutu boju. Cvjetovi su jednospolni i jednodomni, muški cvjetovi su viseće rese duge 5-10 cm, ženski cvjetovi su mali pupoljci s crvenim nitima. Cvate u ožujku i travnju prije listanja. Plod je velik 1-2 cm, okruglast, malo spljošten, nalazi se u plosnatoj ljusci koju obuhvaćaju nepravilno končasto izdijeljene niti duže od lješnjaka 2-3 puta. Obično je po 3-8 plodova skupljeno zajedno, dozrijevaju u rujnu.

Stanište

Rasprostranjeno je stablo na području jugoistočne Europe i u Maloj Aziji. Uzgaja se kao ukrasna biljka, sadi se kao pojedinačno stablo u parkovima i većim dvorištima. Odgovara im srednje vlažno, plodno, dublje i dobro drenirano tlo na punom suncu. Otporna je na zasjenu, na sušu, mraz, nalete vjetra te gradska onečišćenja, dobro veže teren. Brzo raste, živi do 200 godina. Razmnožava se sjemenom ili vegetativno.

Etimologija

Latinsko ime Corylus potječe od grčke riječi korys (kaciga) što označava ljuskavi ovoj koji čuva plod.[1] Na stranim jezicima nazivi su Turkish hazel, Turkish filbert (eng.), Baum-Hasel, Türkische Hasel, Türkische Haselnuss, Byzantinische Hase (njem.), noisetier de Byzance, noisetier de Turquie, coudrier du Levant, coudrier de Byzance (fr.), mečja leska, medveđa leska (sr.).

Upotreba

Jestivi su plodovi baš kao i kod obične lijeske (Corylus avellana), međutim jezgra je manja i ljuska je još tvrđa. Tiještenjem se može proizvesti biljno ulje koje nalazi primjenu kao prehrambeno ulje ili kao dodatak prirodnoj kozmetici.

Drvo je čvrsto i žilavo, dobro se polira, pogodno je za izradu namještaja.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
-
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
plodovi
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija