Preskoči do glavnog sadržaja

Mažuran

Origanum majorana L.

Karakteristike

Mažuran (Origanum majorana L.) je višegodišnja biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Biljka raste kao niski grmić do 50 cm visine. Stabljika je vrlo razgranata, s listovima koji su mali, ovalni, dlakavi i smješteni na vrlo kratkoj peteljci. Cvjetovi su mali, bijeli ili lagano rozi, rastu iz pazušca listova u srpnju i kolovozu.

Uzgoj

Mažuran sijemo na toplo i sunčano mjesto u proljeće. Odgovara mu dobro drenirana zemlja neutralnog do lužnatog svojstva. Iako je višegodišnja biljka uzgaja se kao jednogodišnje, jer neće preživjeti temperature niže od 4°C. No, zato je možemo presaditi u teglicu i unijeti u kuću.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - - -
Ožujak
- - -
Travanj
- -
Svibanj
-
Lipanj
- - -
Srpanj
- - - -
Kolovoz
- - - -
Rujan
- - - -
Listopad
- - - -
Studeni
- - - -
Prosinac
- - - -

Etimologija

Latinsko ime roda Origanum znači radost planine, vuče porijeklo preko grčkih riječi oros (planina) i ganos (sreća). Na stranim jezicima nazivi su sweet marjoram, knotted marjoram (eng.), Majoran (njem.), marjolaine, origan des jardins, marjolaine des jardins (fr.), maggiorana (tal.), mejorana, mayorana, marjorama (špa.), manjerona (port.), majaron (slo.).

Upotreba

Sakuplja se cijela biljka u cvatu ili samo listovi i gornji cvatući dijelovi biljke prema potrebi. Suši se na toplom, sjenovitom i prozračnom mjestu. Miris je aromatičan no okus je pomalo gorak. Koristi se kod probavnih smetnji – grčeva, mučnina, gubitak teka, nadutosti. Djeluje smirujuće za probavne organe ali se može koristiti i za nesanicu.

Destiliranje vodenom parom biljke u cvatu dobiva se eterično ulje koje ima antibakterijsko djelovanje na gram pozitivne mikroorganizme i Escherichia coli. koristi se kao parasimpatomimetik (hipotenzivno, vazodilatacijski), te smiriujuće na središnji živčani sustav. Koristi se kod tahikardija, nervoza i stresa, hipertireoze. [1] Sigurno je za upotrebu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija