Preskoči do glavnog sadržaja

Mamuzica

Centranthus ruber

Karakteristike

Mamuzica (Centranthus ruber (L.) DC.) je trajnica iz porodice odoljena (Valerianaceae). Stabljika su uspravne, crvenkaste nijanse, narastu do 80 cm dužine. Listovi su nasuprotni, jajoliki, cjelovitog ruba. Gornji listovi obuhvaćaju stabljiku i više su izduženi, te suženi pri vrhu. Cvjetovi su gusto na vrhu stabljike skupljeni u metličaste cvatove. Čine ih dvostruko ocvijeće, vjenčić je crvenkastoružičast. Neprekidno bujno cvatu od travnja do kolovoza, povremeno se pojedini cvjetovi viđaju i u listopadu. Plod je jednosjemeni oračišć s papusom.

Rasprostranjena je na području Sredozemlja, kod nas raste u priobalnom području. Vrlo često se uzgaja kao ukrasna biljka u dvorištima.

Klima i stanište

Najbolje uspijeva na izravnom suncu te na siromašnom i bazičnom tlu. Otporna je na sušu. Preživljava mraz i niske temperature zbog čega je moguć njen uzgoj i na kontinentu. Iznimno je otporna biljka, ne traži pažnju. Možemo je posijati i na pjeskovita, siromašna tla. Podnijeti će sušu i nebrigu. Kod nas raste u vrtu ali i u kamenu. Brzo se širi.

Preporučljivo je jače orezivanje nakon cvatnje u srpnju kako bi potaknuli stvaranje novih izboja te bujniju cvatnju. Ukoliko ne želite jače orezati biljku, onda je dobro uklanjati ocvale cvjetove radi bolje cvatnje. Nije potrebno zalijevanje ni gnojenje. Bolje uspijeva na siromašnim tlima.

Razmnožava se sjemenom. Vrlo dobro se sama zasijava, na proljeće nas uvijek iznenade nove iznikle biljke na mjestu gdje je jednom zasađena. Možemo je i sami sijati, bilo izravno u tlo ili pak u posudice.  U proljeće ili ujesen sijemo je u posudice, niknut će za 1-2 tjedna ukoliko je temperatura oko 16 stupnjeva C. Ukoliko sijemo na proljeće, nakon što biljke razviju nekoliko pravih listova presadimo ih na gredicu. Kod jesenske sjetve presađivanje na otvoreno odgađamo do proljeća.

Etimologija

Latinski naziv roda Centranthus potječe od grčke riječi kentron (bodlja, ostruga) i anthos (cvijet), zbog cvijeta s ostrugom. Ime vrste ruber znači crven, također se odnosi na cvjetove.[1] Na stranim jezicima nazivi su red valerian, spur valerian, kiss-me-quick, fox’s brush, Jupiter’s beard (eng.), Rote Spornblume (njem.), centranthe rouge, lilas d’Espagne, valériane rouge (fr.), valeriana rossa (tal.), centranto, valeriana roja, milamores, alfeñique (špa.), alfinetes (port.), navadna rdeča špajka (slo.).

Galerija fotografija