Preskoči do glavnog sadržaja

Mala kozlačica

Thalictrum minus

Karakteristike

Mala kozlačica ili mala metiljka (Thalictrum minus L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, većinom gola, bez mirisa, naraste do 30 cm visine. Podanak je drvenast, horizontalno položen. Listovi su višestruko razdijeljeni u trorežnjaste, ovalno eliptične listiće plavkastozelene boje, veličine 0,5-1,5 cm i cjelovitih rubova. Cvjetovi su žuti, skupljeni u rahle metličaste cvatove. Čaška je građena od 4 lapa, prašnici su mnogobrojni, duži od lapova i pognuti. Cvatu od svibnja do kolovoza. Plod je ahenij velik 5-7 mm.

Stanište

Prirodno raste na području Europe, u dijelovima jugozapadne Azije i Siberije, u južnoj Africi. Raste na vapnenačkom tlu, na rubovima šuma i na kamenitim obroncima od nizina do planinskih područja.

Uzgaja se kao ukrasna biljka, u hortikulturi je cijeljen kultivar ‘Adiantifolium‘ koji je dobio ime zbog čipkastih listova koji su nalik na vrstu gospinog vlaska Adiantum pedatum.

Etimologija

Latinsko ime roda Thalictrum potječe od grčke riječi thallo (zeleniti se), svog svježeg izgleda listova.[1] Na stranim jezicima nazivi su lesser meadow-rue (eng.), Kleine Wiesenraute (njem.), petit pigamon (fr.), pigamo minore (tal.), mali talin (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija