Preskoči do glavnog sadržaja

Majčinski vratić

Tanacetum parthenium

Karakteristike

Majčinski vratić (Tanacetum parthenium (L.) Sch. Bip.) je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, razgranata i naraste do 100 cm visine. Listovi su naizmjenični, složeni i urezani. Cvat sadrži mnogo malih cvjetova koje su nalik na tratinčice ili pravu kamilicu – s bijelim laticama koje okružuju žuto središte.

Stanište

Prirodno raste na području Europe i jugozapadne Azije, posebice na balkanskom poluotoku. U drugim mjestima danas rasprostranjena smatra se invazivnom. Raste na punom suncu. Možemo ga razmnožiti sjemenom i dijeljenjem. Odgovaraju mu položaji punog sunca, te vlažna i drenirana zemlja.

Etimologija

Latinsko ime roda Tanacetum potječe od grčke riječi athanasia (besmrtan, dug život) a vjerojatno ukazuje na dugo trajanje cvatove. Ime vrste parthenium potječe od grčke riječi parthenos (djevojka).[1] Engleski naziv joj je feverfew, što znači onaj koji smanjuje groznicu. Drugi nazivi su još bachelor’s buttons, featherfew (eng.), Mutterkraut, Falsche Kamille, Zierkamille, Fieberkraut (njem.), grande camomille (fr.), partenio (tal.), beli vratič (slo.).

Upotreba

Sakupljaju se listovi i cvjetovi. Korisna je za groznice, prehladu, migrene i upalna stanja (artritis). Trudnice i dojilje bi trebale izbjegavati konzumiranje.[2]

Listovi su snažnog mirisa i djeluju kao repelent za kukce (moljce…).

Galerija fotografija

Pregled lokacija