Preskoči do glavnog sadržaja

Magnolija

Magnolia

Karakteristike

Magnolija (Magnolia) je rod mnogobrojnih listopadnih i zimzelenih stabala iz porodice magnolijevki (Magnoliaceae). Rod sačinjava oko 120 vrsta. Listovi su naizmjenični, jednostavni, ovalnog oblika, cjelvotihi rubova te ovisno o vrsti zimzeleni ili listopadni. Pupovi su veliki, zadebljani, zelenkastosivi i dlakavi. Cvjetovi su pojedinačni, dvospolni i vrlo veliki te ovisno o vrsti i kultivarima mogu biti različitog oblika te uspravni ili viseći. Nalaze se na vrhovima grančica.

Prirodno rastu na području Sjeverne Amerike i jugoistočne Azije. Danas su magnolije omiljeno ukrasno stablo diljem svijeta gdje se kao pojedinačna stabla ili u skupinama sade u parkovima i dvorištima.

Latinski naziv roda imenovan je prema francuskom botaničaru Pierreu Magnolu (1638. – 1715.) koji je prvi opisao vrstu Magnolia virginiana opažane na području Sjeverne Amerike u 17. stoljeću. Smatra se da je stablo postojalo još prije pčela te su cvjetovi imali oblik pogodan za polinaciju kornjaša no tvrdoću kojom su bili zaštićeni od njihova oštećivanja. Postupno su se cvjetovi prilagodili pčelama kako bi postigli uspješno oprašivanje. Iako magnolije ne stvaraju nektar, njihov pelud je bogat proteinama te ga pčele koriste kao hranu.

Najpopularnija vrsta u svijetu i kod nas je Magnolia x soulangeana koja je vrlo raširena u parkovima i dvorištima. Ona je hibrid između Magnolia denudata i Magnolia liliiflora koju je stvorio francuski agronom Étienne Soulange-Bodin (1774. – 1846.). Cvjetovi po kojima je poznata bujno i raskošno cvjetaju u rano proljeće sa bijelim, rozim i ljubičastim nijansama. Tolerantna je na vjetar i lužnatu zemlju u odnosu na druge magnolije.
Naraste do 6 metara visine.

Uzgoj

Za uzgoj magnolije bitno je znati vrstu. Postoje vrste koje mogu biti otporne na hladnoću ali ima i onih osjetljivih. Odgovara im vlažno i dobro drenirano tlo. Uspijavaju u polusjeni no za punu raskoš cvjetova, a zbog toga se i sade, najbolje će uspijeti na sunčanom prostoru. Poželjno ih je zaštititi od jačih vjetrova. Za razmnožavanje sjemenom potrebno je obaviti stratifikaciju i treba mu dugo vremena da proklija.

Upotreba

Ekstrakt kore magnolije koristi se u tradicionalnoj medicini zemalja Dalekog Istoka za tretiranje raznih tegoba i zdravstvenih stanja kao što su nervoze i depresije.

Galerija fotografija

Pregled lokacija