Preskoči do glavnog sadržaja

Luther Burbank

1849 - 1926

Luther Burbank

Američki botaničar koji je razvio više od 800 vrsta i varijeteta raznih biljaka od kojih su neki zaista čudnovati – kaktus bez bodlji, šljiva bez koštice, orah bez ljuske, bijela kupina…

Rani život

Rodio se u Lancasteru, Massachussets na krajnjem sjeveroistoku SAD gdje je živio na farmi sa svojim roditeljima i preostalih 14 braće i sestara. Završio je samo osnovno obrazovanje. Navršivši 21 godinu umire mu otac a Luther njegovim nasljedstvom kupuje imanje od 6 hektara.

1871. godine našao je sjeme krumpira koje je posadio na posebno mjesto. Jedno sjeme razvilo je posebno velike gomolje koje je ponovno zasadio i razmnožio. Tako je razvio glasovitu sortu Burbank krumpira koja je danas najpopularnija sorta krumpira u SAD. Prodajući prava na tu sortu otputovao je na krajnje drugi kraj kontinenta, u mjesto Santa Rosa u daleku Kaliforniju gdje se pridružio svojoj braći i kupio zemljište tek nešto veće od prijašnjeg.

Kaliforniju je smatrao idealnim mjestom za uzgoj biljaka, toliko da je pišući svojoj obitelji pismo u tajnosti to rekao bojeći se kako i drugi ne bi došli uvidjeli njezine odlike i nastanili ju.

Eksperimenti sa biljkama

Na zemljištu je napravio farme gdje je svakodnevno selekcijom hibrida eksperimentirao sa tisućama biljaka. Samo sa šljivama eksperimentirao je sa 3000 sorata. Iako je napisao nekoliko knjiga, veliku većinu svojih istraživanja nije bilježio te ga ljudi zbog tog nisu smatrali znanstvenikom. Bio mu je bitan konkretan rezultat i nije mario za metode kojima je došao do svojih otkrića.

Rekao je:  “Tajna oplemenjivanja biljaka nije samo u znanju, već i u ljubavi.”

Bio je pod snažnim utjecajem Charlesa Darwina i njegove teorije prirodne selekcije. 

1893. godine izdao je katalog “Nove kreacije voćaka i cvijetova” kojem je javnost pozvao da vidi i kupi njegova novostvorena djela. Popularnost mu je bila golema. Toliko je revolucionizirao hortikulturu da je u tadašnje vrijeme izmišljen glagol burbank koji definira “ukrstiti i cijepiti biljku” ili figurativno “promijeniti nešto odabiranjem ili dodavanjem dobrih karakeristika i odbacivanje onih loših.”

Danas je Burbankovo zemljište u Sebastopolu zahvaljujući restauraciji i pomoći volontera prirodni park otvoren za slobodan pristup. Park sadrži vrtove, staklenik i Burbankov grob a mogu se vidjeti kolekcije kaktusa, voćaka, dekorativnih trava, ljekovitih biljki, ruže i orasi.

Neki od njegovih kreacija:

  • Hibrid perzijskog oraha (Juglans regia) i kalifornijskog crnog oraha (Juglans hindsii) nazvan Juglans x Paradox
  • Burbank krumpir – sorta krumpira koja je danas najpopularnija u SAD. Otporna je na bolesti a koristi je i McDonalds za prženje pommes fritesa jer daje dugačke i debele krumpiriće.
  • Bijela kupina
  • Kalifornijski mak (Papaver californicum)
Pregled lokacija