Preskoči do glavnog sadržaja

Lombardijska lijeska

Corylus maxima

Karakteristike

Lombardijska lijeska ili lambertova lijeska (Corylus maxima Mill.) je listopadni grm ili stablo iz porodice breza (Betulaceae). Naraste do 10 m visine. Mladi izdanci su dlakavi. Listovi su široko ovalni, dugi 7-12 cm, široki 4-10 cm, malo ušiljeni, dvostruko nepravilno nazubljenih rubova. Muške rese su svijetložuti, duge 5-10 cm, ženske rese su crvene, velike 1-3 mm. Cvatu u veljači i ožujku. Plod je velik oko 2 cm, dvostruko je veći od samog ploda, sužen i cjevasto izdužen, potpuno ga okružuje. Pojedinačni su ili po 2-5 skupljeni u grozdove, dozrijevaju u kolovozu i rujnu.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnoj Europi i u Maloj Aziji. Raste na hranjivim i svježim zemljištima. Uzgaja se kao ukrasna biljka, najpoznatija je forma “Purpurea” čiji listovi su tamnocrveni.

Etimologija

Latinsko ime Corylus potječe od grčke riječi korys (kaciga) što označava ljuskavi ovoj koji čuva plod. Ime vrste maxima znači velik, najveći.[1]  Na stranim jezicima nazivi su filbert (eng.), Lambertshasel (njem.), noisetier de Lambert (fr.), avellano de Lambert (špa.), rdeča velika leska, rdečelistna leska (slo.). carigradska leska, makedonska leska (sr.).

Upotreba

Plodovi su jestivi kao i kod obične lijeske (Corylus avellana). Ukusni su, bogati masnim kiselinama.

Galerija fotografija

Pregled lokacija