Preskoči do glavnog sadržaja

Ljubičasta divizma

Verbascum phoeniceum

Karakteristike

Ljubičasta divizma (Verbascum phoeniceum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice strupnikovica (Scrophulariaceae). Stabljike su uspravne, jednostavne, u gornjem dijelu prekrivene žljezdastim dlakama, visoke 30-100 cm. Prizemni listovi su skupljeni u rozetu, duguljasto su jajasti, suženi u peteljku, nazubljenih rubova, dugi do 15 cm. Listovi na stabljici su naizmjenični, linearno su duguljasti i bez peteljke, na naličju prekriveni finim dlakama. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, skupljeni u grozdaste cvatove a nalaze se na dugim peteljkama koji su puno duži od pricvjetnih listova. Građeni su od čaške koja ima 5 lapova, vjenčić je promjera oko 2,5 cm, sastavljen od pet tamnoljubičastih latica. Prašnika ima 5, purpurni su i vunasti. Cvjetaju od svibnja do srpnja. Plod je jajolika kapsula koja nosi mnogo malih, smeđih sjemenki.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području središnje Europe te zapadne i središnje Azije, na području Sjeverne Amerike smatra se udomaćenom. Rastu na suhim zemljištima izloženima punom suncu, na pjeskovitim nasipima, uz rubove šuma. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Smatra se da latinsko ime roda Verbascum potječe od riječi barbascum (brada) zbog dlakavosti biljaka. Ime vrste phoeniceum je latinski naziv te znači ljubičaste boje.[1] Na stranim jezicima poznata je kao purple mullein, temptress purple (eng.), Violette Königskerze (njem.), molène de Phénicie (fr.), verbasco porporino (tal.), gordolobo púrpura (špa.), vijolični lučnik (slo.).

Dobra je medonosna biljka, pčele neumorno salijeću cvjetove sakupljajući nektar i pelud.

Galerija fotografija

Pregled lokacija