Preskoči do glavnog sadržaja

Ljetni jorgovan

Buddleja davidii

Karakteristike

Ljetni jorgovan (Buddleja davidii Franch.) je grmolika biljka iz porodice strupknikovica (Scrophulariaceae). Često se kultivira zbog prekrasnih i snažno mirišljavih cvijetova. Postoji oko 180 kultivara od kojih je većina visoka do 1,5 metra. Listovi su nasuprotni, jednostavni, sivozeleni, izduženi, dugi 10-20 cm, široki oko 3 cm, na oba kraja ušiljeni, na licu su zeleni, naličje je bjelkasto i dlakavo. Cvjetovi su gusto sakupljeni u guste grozdaste cvatove dužine 20-30 cm na vrhovima grana. Različitih su boja – bijeli, nježno plavkasti i rozi, s izraženom narančastom točkicom u sredini. Cvatu kroz 4-6 tjedana a kako obiluju nektarom posjećuju ih brojni kukci. Na engleskom govornom području poznat je kao leptirov grm baš zato što toliko privlači leptire. Plod je čahura duga 6-8 mm.

Stanište

Prirodno raste u Kini i Japanu a danas je posvuda rasprostranjen i cijenjen kao ukrasni grm. U nekim zemljama slovi kao invazivna vrsta. Na Novom Zelandu je 2006. odobreno puštanje kukca Cleopus japonicus koji se hrani listovima ljetnog jorgovana u nastojanju da suzbi njegovo snažno razmnožavanje.

Etimologija

Latinsko ime roda buddleja Carl Linnaeus dao je cijelom rodu kao odavanje počasti engleskom svećeniku i botaničaru Adamu Buddleu. Ime vrste davidii ljetni jorgovan dobio je po baskijskom misionaru i botaničaru Armandu Davidu koji je prvi uočio grm istražujući u Kini. Na stranim jezicima nazivi su summer lilac, butterfly-bush, orange eye (eng.), Schmetterlingsflieder, Sommerflieder, Schmetterlingsstrauch, Fliederspeer (njem.), buddleia de David, arbre aux papillons (fr.), buddleia (tal.), budelia, budleya, arbusto de las mariposas (špa.), budleia, flor-de-mel (port.), Davidov metuljnik (slo.).

Uzgoj

Razmnožava se sjemenom ili uzimanjem reznicama.
Uzimanjem reznice odrežu se grančice duljine 10-20 cm, maknu im se donji listovi i zapiknu u zemlju. Zemlju je stalno potrebno održavati vlažnom i ubrzo će se grančice primiti i započeti snažan rast. U prvoj godini biljka može cvasti a i narasti 2 metra.

Sjemenom se vrlo lako rasprostranjuje, te je to razlog zašto je u nekim zemljama ljetni jorgovan proglašen kao invazivna vrsta. Sjemena mogu biti neaktivna u zemlji nekoliko godina.

Grm je otporan na niske temperature do -15. Odgovara mu plodno tlo, vlažna i dobo drenirana zemlja. Orezuje se u rano proljeće kako bi se potakao brzi rast i snažno bujanje cvjetova. Krate se na polovicu svoje dužine odrezujući ih iznad pupova.

Razvijen je velik broj ukrasnih formi:

  • African Queen” – cvjetovi su tamnoljubičasti, skupljeni u cvatove duge oko 20 cm
  • Cardinal” – cvjetovi su tamnopurpurni
  • Peace” – cvjetovi su bijeli, dugi do 55 cm

Upotreba

U kozmetici se ponekad za njegu kože u anti-age kremama koriste ekstrakti ljetnog jorgovana.

Galerija fotografija

Pregled lokacija