Preskoči do glavnog sadržaja

Livadni preskoč

Succisa pratensis

Karakteristike

Livadni preskoč (Succisa pratensis Moench) je trajna zeljasta biljka iz porodice kozokrvnica (Caprifoliaceae). Stabljika je uspravna ili poluuspravna, cilindrična, gola ili u gornjem dijelu malo dlakava, jednostavna ili rjeđe u gornjem dijelu razgranata, visoka do 80 cm. Podanak je kratak, vertikalan, stvara snažne bočne korjenove. Listovi su nasuprotni, kožasti i sjajni, na naličju goli ili rijetko dlakavi, donji listovi su jajasto lancetasti i suženi u peteljke, većinom cjelovitih rubova i šiljastih vrhova, gornji listovi su sjedeći, lancetasti i rjeđe nazubljeni. Cvjetovi su skupljeni u kuglaste ili polukuglaste glavičaste cvatove promjera oko 1,5-2 cm, nalaze se na vrhovima dugih stapki. Vjenčić je plavoljubičast, iznimno rijetko bijele boje, dug oko 0,5 cm, čaška je hrapavo dlakava. Ovojni listići su nalaze se u dva reda, široko su lancetasti i obrasli priljubljenim dlakma. Prašnici su mnogobrojni, svijetloljubičasti, strše van cvatova. Cvate od lipnja do rujna. Plod je dug oko 5 mm, gusto prekriven dlakama.

Medonosna je biljka, pčelama daje nektar i pelud.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, u zapadnoj Aziji i u sjevernoj Africi. Raste na sunčanim ili polusjenovitim, toplim i vlažnim livadama od nizinskog do planinskog područja. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Naziv roda Succisa potječe od latiinske riječi succidere (odsjeći od dolje), zbog rizoma koji odumire od kraja i izgleda kao da je odgrižen.[1] Ime vrste pratensis znači livadni. Na stranim jezicima nazivi su devil’s-bit scabious (eng.), Gewöhnlicher Teufelsabbiss (njem.), succise des prés (fr.), succisa di prato, morso del diavolo (tal.), bocado del diablo (špa.), travniška izjevka, grintavec, navadni objed (slo.).

Galerija fotografija