Preskoči do glavnog sadržaja

Livadni preskoč

Succisa pratensis

Karakteristike

Livadni preskoč (Succisa pratensis Moench) je trajna zeljasta biljka iz porodice kozokrvnica (Caprifoliaceae). Stabljika je uspravna ili poluuspravna, cilindrična, gola ili u gornjem dijelu malo dlakava, jednostavna ili rjeđe u gornjem dijelu razgranata, visoka do 80 cm. Podanak je kratak, vertikalan, stvara snažne bočne korjenove. Listovi su nasuprotni, kožasti i sjajni, na naličju goli ili rijetko dlakavi, donji listovi su jajasto lancetasti i suženi u peteljke, većinom cjelovitih rubova i šiljastih vrhova, gornji listovi su sjedeći, lancetasti i rjeđe nazubljeni. Cvjetovi su skupljeni u kuglaste ili polukuglaste glavičaste cvatove promjera oko 1,5-2 cm, nalaze se na vrhovima dugih stapki. Vjenčić je plavoljubičast, iznimno rijetko bijele boje, dug oko 0,5 cm, čaška je hrapavo dlakava. Ovojni listići su nalaze se u dva reda, široko su lancetasti i obrasli priljubljenim dlakma. Prašnici su mnogobrojni, svijetloljubičasti, strše van cvatova. Cvate od lipnja do rujna. Plod je dug oko 5 mm, gusto prekriven dlakama.

Medonosna je biljka, pčelama daje nektar i pelud.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, u zapadnoj Aziji i u sjevernoj Africi. Raste na sunčanim ili polusjenovitim, toplim i vlažnim livadama od nizinskog do planinskog područja. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Naziv roda Succisa potječe od latiinske riječi succidere (odsjeći od dolje), zbog rizoma koji odumire od kraja i izgleda kao da je odgrižen.[1] Ime vrste pratensis znači livadni. Na stranim jezicima nazivi su devil’s-bit scabious (eng.), Gewöhnlicher Teufelsabbiss (njem.), succise des prés (fr.), succisa di prato, morso del diavolo (tal.), bocado del diablo (špa.), travniška izjevka, grintavec, navadni objed (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija