Preskoči do glavnog sadržaja

Limunska trava

Cymbopogon citratus

Karakteristike

Limunska trava (Cymbopogon citratus (DC.) Stapf) je trajna tropska biljka iz porodice trava (Poaceae). Korijenje je površinsko i ne prodire duboko u tlo. Biljka se širi putem rizoma, što znači da može formirati nove biljke iz svojih korijenova. Listovi rastu u busenima visine 1-2 metra, glatki su, linearni, prema vrhu se sužavaju, širine su oko 2 cm. Stabljika je čvrsta, uspravna, šuplja, ima vlaknastu unutrašnjost i često ima blago crvenkastu nijansu na bazalnom dijelu. Cvjetovi su skupljeni u metličasti cvat na vrhu stabljike, manji su i neupadljivi u usporedbi s ostalim dijelovima biljke. Boja im varira od crvenkaste do crvenosmeđe.

Stanište

Potječe iz tropskog i suptropskog dijeka Azije, uključujući Indiju, Šri Lanku, Maleziju i druge susjedne regije.

Odgovara joj sunčano mjesto, visoka vlaga te temperatura između 18° C i 38° C. Traži dobro drenirano tlo. U hladnijim područjima uzgajamo je u posudama te zimi unosimo u zatvoren, ne prehladan prostor te smanjimo zalijevanje. Razmnožava se dijeljenjem busena ili sjemenom. Sijemo je od siječnja do početka ožujka na zatvorenom. Stavljamo je na toplo mjesto bez direktnog sunca. Zemlja treba biti vlažna, ne mokra. Kad dovoljno naraste, presadimo je u veću posudu i stavljamo na sunčano mjesto. Biljku treba redovito zalijevati. Naplavljena zemlja i loša drenaža dovode do truleži.

Etimologija

Naziv roda Cymbopogon dolazi od latinske riječi cymba (brod) te pogon (brada) što upućuje na brodolik izgled brakteja (listova u čijim se pazušcima razvija cvijet ili list) te cvat koji podsjeća na bradu. Ime vrste citratus odnosi se na limunski miris biljke. Na stranim jezicima neki od naziva su lemon grass, Barbed Wire Grass (eng.), Zitronegras (njem.), Citronelle (franc.).

Upotreba

Gastronomija

Tradicionalno se limunska trava intenzivno koristi u kuhinji jugoistočne Azije. Njen jak citrusni okus čini je omiljenim dodatkom mnogim jelima. Bijeli donji dio svježe stabljike, nakon što se prereže poprijeko kako bi se izbjegla vlaknasta struktura, koristi se za dodavanje okusa jelima. Možemo je koristiti na dva načina:

  • Svježa limunska trava – možete je dodati u juhe, curryje, umake ili marinade kako bi se jelu dao osvježavajući citrusni okus. Često se koristi u kombinaciji s chilijem i kokosovim mlijekom.
  • Sušena limunska trava – sušena se koristi isto kao i svježa, daje na aromi raznim jelima, posebno tijekom zimskih mjeseci kada svježa verzija možda nije dostupna. Sušena trava ipak gubi nešto svoje svježine i aromatičnosti, blažeg je okusa i potrebno je veća količina da bi se postigao sličan okus. Prednost je da nema vlaknastu teksturu i može se lako dodavati jelima bez brige o vlaknima.

Ljekovita primjena

Listovi limunske trave se široko koriste za pripremu osvježavajućeg čaja. Beru se po potrebi, a gornji zeleni dio biljke koristi se svjež ili se suši za kasniju upotrebu. Najčešća primjena je za:

  1. Probavne tegobe: Čaj od limunske trave tradicionalno se koristi kod probavnih tegoba kao što su nadutost, loša probava i grčevi. Pomaže smiriti želudac i potiče bolju probavu.
  2. Bolovi i grčevi: Također se koristi za ublažavanje bolova u trbuhu i grčeva. Njene umirujuće svojstva mogu pružiti olakšanje.
  3. Reumatski bolovi i živci: Osim probavnih tegoba, čaj od limunske trave također se primjenjuje kod reumatskih bolova i kao sredstvo za smirenje za živce.

Wellness

U području aromaterapije dostupni su nam hidrolati i eterična ulja limunske trave. Sličnih su svojstva i primjene jedino je hidrolat blaži i nježniji za upotrebu stoga i jednostavniji za korištenje laicima. Za proizvodnju eteričnog ulja, najčešće se koristi gornji, zeleni dio biljke.

Eterično ulje limunske trave najčešće se koristi kao prirodni repelent za zaštitu od ugriza insekata. U tu svrhu može se nekoliko kapi eteričnog ulja pomiješati s destiliranom vodom ili biljnim uljem u bočici s raspršivačem te pošpricati pazeći da se izbjegne kontakt s očima i sluznicama. Drugi način je profesionalniji u obliku aromaterapijskog difuzera u koji se nakapa par kap i aparat raspršuje ulje u prostor u pravilnim intervalima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija