Limba Pinus cembra

Carstvo:
Red:
Pinales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Pinus cembra
Sinonimi:
Cembra montana Opiz, Strobus cembra (L.) Moldenke

Karakteristike

Limba (Pinus cembra L.) je crnogorično stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 25 m visine, krošnja je usko piramidalna. Promjer debla iznosi do 170 cm, kora je u početku srebrnastosiva i glatka, kasnije postane hrapava i ljuskava. Korijenski sustav je dobro razvijen, s jakim bočnim korijenjem. Pupoljci su ušiljeni i smolasti. Iglice su krute i ravne, tamnozelene ili modrikastozelene, duge 5-9 cm, skupljene po pet u čuperku. Cvate u lipnju i srpnju kada stablo navrši 30-40 godina. Muški cvjetovi su žuti, ženski plavoljubičasti. Češeri su plavkasti ili pomalo grimizni, kasnije smeđi, uspravni, jajoliki, zaobljenog vrha, dugi 4-8 cm, široki 5 cm, dozrijevaju tek u trećoj godini. Sjemenke su duge 8-12 mm, nisu okriljene.

Stanište

Rasprostranjen je u središnjoj Europi na planinskim i pretplaninskim područjima Alpa i Karpata između 1200-2500 metara nadmorske visine. Raste na sunčanim ili polusjenovitim mjestima, na vlažnim i lagano kiselim tlima siromašnim dušikom. Razmnožavanju doprinosi kreja (Nucifraga caryocatactes), ptica iz porodice vrana koja se hrani sjemenkama a povremeno ih zakopa u tlo spremajući ih za zimu. Uzgaja se kao ukrasno stablo u parkovima. Sporo raste, živi više od 300 godina, pojedini primjerci su navršili 1000 godina. Otporan je na vjetar i na hladne temperature do -50°C, osjetljiv je na kasne mrazeve. Nije osjetljiv na vrstu tla.

Etimologija

Latinsko ime roda Pinus staro je ime za borove koje je bilo često u upotrebi, koristilo se i za druge crnogorične biljke, ali i za biljke koje nemaju veze s porodicom borovki, kao npr. za rod joha (Alnus) zbog malih češerića.[1] Na stranim jezicima nazivi su Swiss pine, Swiss stone pine, Arolla pine, Austrian stone pine (eng.), Zirbelkiefer, Arbe, Arve, Zirbe, Zirbel (njem.), pin cembro, pin des Alpes (fr.), pino cembro (tal.), pino cembro, pino cembra, cembro (špa.), cemprin, švicarski bor, limba (slo.).

Upotreba

Jestive su sjemenke premda ih je teško sakupljati, mogu se konzumirati sirove ili termički obrađene.

Drvo je lagano, aromatičnog mirisa, pogodno za obradu, za izradu namještaja i rezbarenih predmeta.

Galerija fotografija

Podijeli