Preskoči do glavnog sadržaja

Leukotoja

Leucothoe axillaris

Karakteristike

Leukotoja (Leucothoe axillaris (Lam.) D. Don) je zimzelena biljka iz porodice vrijsova (Ericaceae). Grmolikog je rasta, dobro razgranat, visok do 200 cm. Listovi su jednostavni, naizmjenični, ovalni, tamnozeleni, kožasti, malo ušiljeni, nazubljenih rubova, u početku kovrčavi, dugi do 8 cm, u jesen poprimaju tamnocrvenu boju. Cvjetovi su dvospolni, mali, bijeli, zvonoliki, viseći, mirisni, gusto skupljeni u cvatove a rastu u pazušcima listova. Cvate od travnja do lipnja. Plod je okruglasta kapsula.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u jugoistočnoj Sjevernoj Americi gdje raste u nizinskim priobalnim područjima ali na suhim mjestima u podnožju stabala gdje ima tek nešto ili malo svijetla. Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka. Odgovaraju joj polusjenovita mjesta i vlažno, dobro drenirano tlo bogato humusom i kisele reakcije. Sadi se u ukrasne tegle na terasama i balkonima, na mjestima zaštićenima od naleta vjetrova. Razmnožavanje se vrši reznicama. Sporog je rasta, ne traži orezivanje. Otporna je na mraz i na hladne temperature do -20°C.

Razvijen je velik broj kultivara, primjerice “Compacta” je patuljastog rasta, popularan je “Curly red” čiji listovi su crveni i kovrčavi.

Etimologija

Naziv roda Leucothoe moglo bi se prevesti kao bijela ili sjajna božica, složenica je grčkih riječi leukos (bijeli, svijetao, čist) i theos (bog, božica). U grčkoj mitologiji Leukoteja je bila štovana kao zaštitnica mornara. Ime vrste axillaris znači pazušast.[1]  Na stranim jezicima nazivi su swamp dog-laurel, coastal dog-hobble, coast leucothoe, fetter bush (eng.), Traubenheide (njem.).

Upotreba

Listovi i cvjetovi su izrazito otrovni.

Galerija fotografija

Pregled lokacija