Ledenjača
Oudemansiella mucida
Karakteristike
Ledenjača ili sluzava korjenjača (Oudemansiella mucida (Schrad.) Hohn.) je vrsta jestive gljive iz porodice Physalacriaceae. Klobuk je bijel ili sivkastobijel, s maslinastozelenom nijansom u sredini, u početku izbočen, kasnije otvoren, jako mazav i ljepljiv, tankog ruba, širok 3-7 cm. Listići su bijeli, rijetki, široki, tanki, sluzavi, nazubljeni, slobodni, zaokruženi uz stručak. Stručak je vlaknast, pun, tvrd, uvijen, prekriven sitnim dlačicama, u gornjem dijelu sitno rebrast, visok 3-10 cm, promjera 3-7 mm. Vjenčić je bijel, tanak, rebrast. Meso je bijelo, jako tanko, mekano, bez izraženog mirisa, blagog okusa. Spore su glatke, ovalne do okruglaste, otrusina je bijela i obilna.
Stanište
Rasprostranjena je u Europi, staništa su stari panjevi i srušeni stabla uglavnom bukve, rjeđe hrasta. Raste pojedinačno ili češće u skupinama od kraja ljeta i ujesen.
Etimologija
Latinski naziv roda Oudemansiella dan je u čast nizozemskog botaničara i mikologa imena Corneille Antoine Jean Abraham Oudemans (1825. 1096.). Ime vrste mucida latinskog je porijekla i znači sluzav.[1] Na stranim jezicima nazivi su porcelain fungus, beech tuft, poached egg fungus (eng.), Buchen-Schleimrübling (njem.), mucidule visqueuse (fr.), sluzasta širokolistka (slo.).
Upotreba
Jestiva je gljiva, premda slabe kvalitete. Sluzava je, meso je tanko i neizdašno, eventualno se jede samo klobuk.
Galerija fotografija
Literatura
- Gary H. Lincoff, (1982.), Simon & Schuster’s Guide to Mushrooms, New York: Touchstone
- Giuseppe Pace, (1981.), Atlas gljiva, Zagreb: Prosvjeta
- Matija Josipović, (2012.), Gljive – vodič za prepoznavanje, Rijeka: Leo-commerce