Ledenjača Oudemansiella mucida

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Oudemansiella mucida
Sinonimi:
Agaricus mucidus Schrad., Armillaria mucida (Schrad.) P. Kumm., Collybia mucida (Schrad.) Quél., epiota mucida (Schrad.) J. Schröt.

Karakteristike

Ledenjača ili sluzava korjenjača (Oudemansiella mucida (Schrad.) Hohn.) je vrsta jestive gljive iz porodice Physalacriaceae. Klobuk je bijel ili sivkastobijel, s maslinastozelenom nijansom u sredini, u početku izbočen, kasnije otvoren, jako mazav i ljepljiv, tankog ruba, širok 3-7 cm. Listići su bijeli, rijetki, široki, tanki, sluzavi, nazubljeni, slobodni, zaokruženi uz stručak. Stručak je vlaknast, pun, tvrd, uvijen, prekriven sitnim dlačicama, u gornjem dijelu sitno rebrast, visok 3-10 cm, promjera 3-7 mm. Vjenčić je bijel, tanak, rebrast. Meso je bijelo, jako tanko, mekano, bez izraženog mirisa, blagog okusa. Spore su glatke, ovalne do okruglaste, otrusina je bijela i obilna.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, staništa su stari panjevi i srušeni stabla uglavnom bukve, rjeđe hrasta. Raste pojedinačno ili češće u skupinama od kraja ljeta i ujesen.

Etimologija

Latinski naziv roda Oudemansiella dan je u čast nizozemskog botaničara i mikologa imena Corneille Antoine Jean Abraham Oudemans (1825. 1096.). Ime vrste mucida latinskog je porijekla i znači sluzav.[1] Na stranim jezicima nazivi su porcelain fungus, beech tuft, poached egg fungus (eng.), Buchen-Schleimrübling (njem.), mucidule visqueuse (fr.), sluzasta širokolistka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, premda slabe kvalitete. Sluzava je, meso je tanko i neizdašno, eventualno se jede samo klobuk.

Galerija fotografija

Podijeli