Preskoči do glavnog sadržaja

Leća

Lens culinaris

Karakteristike

Leća (Lens culinaris Medik.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je razgranata, obrasla kratkim, uspravna ili češće polegnuta, niskog rasta je, narasate tek do 40 cm visine. Korijen je plitak, slabo razgranat, sadrži brojne kvržice. Listovi su naizmjenični, parno perasti, sastavljeni od 2-8 ovalnih lisaka koje su na kratkim peteljkama, završavaju s viticama koje su jednostavne ili razgranate. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, mali i jedva uočljivi, no lijepog izgleda. Rastu na dugim stapkama u pazušcima listova s gornje strane. Dvostrukog su ocvijeća, čaška ima pet zubaca, vjenčić je nalik na leptira, bijele do nježno svijetloplavkaste boje. Tučak ima nadraslu plodnicu, prašnika je deset i devet njih je sraslo u cijev. Cvjetaju od svibnja do srpnja, prvo na donjim granama pa postupno prema vrhu stabljike. Nakon oplodnje stvaraju se spljoštene mahune koje sadrže 1-2 okrugle, plosnate male sjemenke. Razne su sorte leća, te o sorti ovisi o boja i veličina sjemenke.

Etimologija

Latinsko ime roda Lens bio je naziv kod starih Rimljana, što poznamo iz zapisa Katona i Plinija. No, porijeklo je nepoznato.[1] Na stranim jezicima nazivi su lentil (eng.), Linse, Erve (njem.), lentille (fr.), lenticchia (tal.), lenteja (špa.), lentilha (port.), leča (slo.), sočivo (sr.).

Uzgoj

Leća je uzgajana još u razdoblju neolitika (10 000 g. pr. Kr.), čime se može pohvaliti da je jedna od prvih kultiviranih usjeva. Sije se u svibnju 2 tjedna prije nego što prođe zadnja opasnost od mraza, na dubinu 2,5-3 cm. Odgovaraju joj plodna tla, puno sunca, neutralna, duboka i dobro drenirana zemlja. Dobro podnosi sušu, bolje od drugih mahunarki. Leću možemo uzgajati i kao klice, namakanjem sjemenki u vodi te održavajući njihovu vlažnost nekoliko dana. Kao i druge mahunarke na korijenu se nalaze kvržišne bakterije, te je biljku na kraju žetve dobro pokositi kako bi se bakterije otpustile u tlo i obogatile tlo dušikom za narednu kulturu.

Upotreba

Jestive su mlade mahunice i sjemenke. Kuhanje leće ovisno o sorti, malu crvenu leću dovoljno je kuhati svega 10 minuta, dok će za one veće smeđe leće biti potrebno oko 45 min. Leća je vrlo zastupljena u prehrani naroda južne i zapadne Azije.

Upotreba