Preskoči do glavnog sadržaja

Lažni ariš

Pseudolarix amabilis

Karakteristike

Lažni ariš, zlatni ariš ili paariš (Pseudolarix amabilis (N. Nelson) Rehder) je listopadno crnogorično stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 40 metara visine tvoreći piramidalnu do široko kuglastu krošnju. Kora je crvenosmeđa, debela i puca u uskim ljuskama. Pupovi su spiralno smješteni, crvenosmeđi, jajasti i goli. Listovi su tanki, široki tek 2-3 mm, dugi 3-7 cm, na licu svijetlozeleni, naličje je plavkasto, skupljeni po 15-20 u čuperak. Plodovi su crvenosmeđi, jajoliki češeri dugi 4-7 cm, široki 4-6 cm, dozrijevaju u prvoj godini 7 mjeseci nakon oprašivanja i raspadaju se, nose krilate sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u sjeveroistočnoj Kini u umjerenoj klimi, raste na svijetlim mjestima na svježem i propusnom tlu na nadmorskoj visini od 100 do 1500 metara. Uzgaja se kao ukrasno stablo u Europi od 19. stoljeća iako je rijetka vrsta. Tolerira visoke ljetne temperature a uspijeva do -20 ºС. Koristi se i u bonsai uzgoju. Sporog je rasta.

Etimologija

Naziv roda Pseudolarix potječe od grčkih riječi pseudo (lažan) i larix (ariš), zbog sličnosti s biljkama roda ariš (Larix). Ime vrste amabilis znači lijepo, privlačno, ugodno. Sinonim vrste kaempferi dan je prema njemačkom botaničaru Engelbertu Kaempferu (1651. – 1716.) koji je na Dalekom Istoku istraživao i opisivao mnoge nepoznate biljke. Na stranim jezicima nazivi su golden larch (eng.), Goldlärche (njem.), mélèze de Chine, mélèze doré de Chine (fr.), pseudolarici, falsi larici (tal.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija