Kućna sreća Soleirolia soleirolii

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Soleirolia soleirolii
Sinonimi:
Helxine soleirolii Req., Parietaria soleirolii (Req.) Spreng., Soleirolia repens Kuntze

Karakteristike

Kućna sreća (Soleirolia soleirolii (Req.) Dandy) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice kopriva (Urticaceae). Gustog je i niskog rasta, naraste do 25 cm visine tvoreći crvenkaste, puzajuće i razgranate stabljike duge do 50 cm. Listovi su mnogobrojni, naizmjenični, jednostavni, mali, veliki oko 6 mm, ovalni, cjeloviti, sjajni i svijetlozeleni. Cvjetovi su jednodomni, pojedinačni, sitni, bijeli. Cvate od lipnja do kolovoza.

Stanište

Rasprostranjena je na Korziki i Sardiniji, francuskom te talijanskom otoku u Sredozemnom moru. Uzgaja se kao ukrasna sobna biljka, razmnožava se dijeljenjem. Odgovara joj vlažno i polusjenovito mjesto zaštićeno od jake i direktne sunčeve svjetlosti te vlažni zrak. Otporna je na hladne temperature do -5°C.

Etimologija

Naziv roda Soleirolia  i vrste soleirolii dan je u čast francuskog amaterskog botaničara Joseph-Françoisa Soleirola (1781. – 1853.)[1] koji je prikupio njezine primjerke na Korziki. Na stranim jezicima nazivi su baby’s tears, angel’s tears (eng.), Bubikopf (njem.), soleirole de soleir, larmes d’ange (fr.), družinska sreča (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli