Preskoči do glavnog sadržaja

Kravlja balega

Caloboletus calopus

Karakteristike

Kravlja balega ili lijeponogi vrganj (Caloboletus calopus (Pers.) Vizzini) je nejestiva gljiva iz porodice vrganjevki (Boletaceae). Klobuk je sivkasto do blijedosmeđ, u početku polukuglast, rub je uvijen, kasnije raširen, debeo, mesnat i tvrd, bez sjaja, širok 5-20 cm. Cjevčice su žute, na dodir zelenkastoplave, slobodne, prema stručku kraće, rupice su sitne. Stručak je crvenkastožut, u sasvim gornjem dijelu žućkast, prekriven crvenkastom mrežicom, debeo je i tvrd, čvrst, zadebljan u donjem dijelu, visok 5-15 cm, promjera 4-6 cm. Meso je žuto, na prerezu plavi, čvrsto, kiselkastog mirisa i gorkog okusa. Spore su vretenaste, glatke, otrusina je hrđavo maslinastozelena.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Često raste pojedinačno ili u manjim skupinama od početka ljeta do sredine jeseni, možemo ga naći u listopadnim, crnogoričnim ili miješanim šumama.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su bitter beech bolete, scarlet-stemmed bolete (eng.), Schönfuß-Röhrling, Dickfuß-Röhrling (njem.), bolet à beau pied (fr.), pie rojo amargo (špa.), leponogi goban (slo.).

U prošlosti najviše poznata kao Boletus calopus, nedavno je prebačena u zaseban rod Caloboletus.

Upotreba

Gljiva nije jestiva no nije ni otrovna, lošeg je okusa i teško se probavlja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija