Kožasti kaćun Anacamptis coriophora

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Vrsta:
Anacamptis coriophora
Sinonimi:
Orchis cimicina Crantz, Orchis coriophora L., Orchis nervulosa Sakalo, Anteriorchis coriophora (L.) E. Klein et Strack

Karakteristike

Vonjavi ili kožasti kaćun (Anacamptis coriophora (L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase) je trajna zeljasta biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je uspravna, okrugla ili malo uglata, zelena ili purpurna u gornjem dijelu, visoka 20-50 cm. Gomolji su kuglasti. Listovi su linearno, kopljasti, ušiljeni, malo žljebasti, dugi 5-15 cm, široki 0,5-4 cm, listovi na stabljici su manji i obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, neugodna mirisa, po 15-40 skupljeni u guste cvatove koji su u početku piramidalni, kasnije valjkasti, dužine do 7 cm. Ocvijeće ima smeđepurpurne listove, medna usna visi i ima tri režnja od kojih je srednji cjeloviti, preostala dva su nazubljena, svijetlozelenkasta je i prekrivena crvenim mrljicama. Ostruga je čunjasta. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je tobolac s mnogo malenih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na suhim ili vlažnim travnjacima, od nizine do pretplaninskog pojasa. Strogo je zaštićena vrsta.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Anacamptis potječe od grčke riječi anacampto (savijam se), zbog listova perigona koji su savijeni. Ime vrste coriophora potječe od grčkih riječi koris (stjenica) i phero (nosim) zbog neugodna mirisa na stjenice.[2] Na stranim jezicima nazivi su bug orchid (eng.), Wanzen-Knabenkraut (njem.), orchis punaise, orchis à odeur de punaise (fr.), orchidea cimicina (tal.), clavellina (špa.), steničja kukavica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli