Kos Turdus merula

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Passeriformes
Porodica:
Vrsta:
Turdus merula

Karakteristike

Kos (Turdus merula L.) je ptica iz porodice drozdova (Turdidae). Kada obično pomislimo na kos, sjetimo se crne male ptice s narančastim kljunom. To je mužjak, ženka je sivosmeđe boje i svjetlijeg kljuna. Njoj su i na svjetlijem trbuhu vidljive šare smeđe boje a kljun joj je žutosmećkast. Uočljive su i po žućkastom okrugu oko očiju. Glava je okrugla a rep malo duži, drži ga obično uspravnim kada hranu traži na tlu. Nožice u im tanke s 4 prsta s kandžama, tri s prednje strane i jedan iza da održi ravnotežu. Naraste u prosjeku 25 cm veličine i teži 80-120 grama. Voli pjevati i zvuk im je melodičan. Živi u prosjeku dvije i pola godine.

Kos je radoznala i nije plaha ptica, te nam se često događa da ljeti kada sleti na tratinu spazi nas kako radimo u vrtu ili se odmaramo na ležaljci, tada zastane i promatra nas, malo potrči, opet zastane i promatra. Hrane se insektima, puževima, crvima, glistama, lovi ih kada ih opazi vidom ili sluhom. Također se hrane raznim sjemenkama i voćem.

Stanište

Prirodno se nalazi na područjima Europe i Sjeverne Afrike, te dijelovima južne Azije gdje obitavaju do 1000 metara nadmorske visine nastanjujući šume i gradska dvorišta. Vrlo je česta ptica, te se pretpostavlja da postoji više od milijun jedinki samo u Europi. Uvedena je na područje Australije i Novog Zelanda gdje se smatra invazivnom. Staništa su joj šume, parkovi, vrtovi, vrlo je česta u gradovima i selima. Kod nas je djelomična ptica selica, jer se ptice u kontinentalnom području sele, dok one u priobalnom području ostaju.

Razmnožavanje

Kosovi se gnijezde 2-3 godišnje u razdoblju kasnog proljeća pa sve do kolovoza. Ženka gradi zdjeličasto gnijezdo od blata i raznih stabljika, a unutrašnjost oblaže suhom travom. Gradi ga blizu tla ili do 4-5 metra visine na stablima uz samo deblo. Ženka nese 3-5 plavozelenkastih jaja s malim crvenkastim pjegama i prugicama. Na njima sjedi dva tjedna, a mladi isto toliko još ostaju u gnijezdu dok se o njihovoj prehrani brinu oba roditelja. Također i kada mladi ptiči napuste gnijezdo roditelji ih hrane još 2-3 tjedna. Parovi su monogamni i ostaje zajedno do smrti.

Etimologija

Službeno ju je prvi opisao Carl Linnaeus 1758. godine. Latinsko ime roda Turdus prevodimo kao drozd. Ime vrste merula postoji i kao ljudsko ime u stranim kulturama. Na stranim jezicima nazivi su common blackbird, Eurasian blackbird (eng.), Amsel, Schwarzdrossel (njem.), metle noir (fr.), merlo (tal.), mirlo común (špa.), melro-preto, mérula (port.), kos (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli