Preskoči do glavnog sadržaja

Kopitnjak

Asarum europaeum

Karakteristike

Kopitnjak (Asarum europaeum L.) je zimzelena trajna biljka iz porodice kopitnjakovki (Aristolochiaceae). Stabljika je obrasla kratkim ljuskama, niskog je rasta, naraste tek do 10 cm visine puzajući tik uz tlo. Podanak je dug, tanak i plitak, nalazi se odmah ispod površine tla. Iz pupa rastu najčešće dva uspravna lista s dugačkom peteljkom, sjajne tamnozelene boje. Zimzeleni su, bubrežastog oblika, široki 3-10 cm, glatkog i sjajnog lica, mrežaste nervature, cjelovitog i sitno dlakavog ruba, zaobljenog vrha. Cvjetovi su pojedinačni i neugledni, nalaze se na dlakavoj stapci u pazušcima listova i rastu tik uz tlo. Cvjetni vjenčić je zvonast, sastavljen od tri međusobno jednake smeđeljubičaste latice koje su izvana dlakave. Cvate od ožujka do svibnja. Plod je ovalna, dlakava, kožasta kapsula koja u šest odjeljaka sadrži brojne sjemenke. Na sjemenkama se nalaze elajosomi (nastavci bogati masnim tvarima i bjelančevinama) zbog koje ih mravi nose u gnijezdo i pojedu, sjemenku na koncu izbace na površinu te tako doprinose razmnožavanju biljke.

Vrsta je varijabilna, kod nas su dokumentirane podvrste:

  • A. europaeum ssp. caucasicum – ima dužu stabljiku, listovi imaju polusrcastu osnovu, trokutasti oblik i jako istureni vrh – najotporniji oblik za uzgoj
  • A. europaeum ssp. europaeum – listovi su okrugli do bubrežasti, na vrhu malo izrubljeni ili tupi, osnova je srcasta
  • A. europaeum ssp. italicum

Stanište

Prirodno raste na većem području Europe te u dijelovima zapadne Azije. Česta je biljka te raste u gustim skupinama u mješovitim ili listopadnim šumama, na alkaličnim, neutralnim ili slabo kiselim zemljištima. Nalazimo je od nizina do 2000 m n. v.

Etimologija

Latinsko ime roda Asarum potječe od grčke riječi Asaron (ase – odbojan, zbog mirisa biljke) i poznat nam je još od vremena Dioskorida. Ime vrste europaeum ukazuje na lokalitet biljke. Naziv kopitnjak dan je zbog sličnosti listova konjskom kopitu a na stranim jezicima poznat je kao asarabacca, european wild ginger, hazelwort, wild spikenard (eng.), Gewöhnliche Haselwurz (njem.), asaret d’Europe (fr.), baccaro comunenardo selvatico, renella, asarabacca (tal.), navadni kopitnik (slo.).

Upotreba

Kopitnjak je otrovna biljka. U narodnoj medicini koristio se podanak za bolove, izazivanje povraćanja, liječenje astme, uzrokovanje pobačaja…. Danas je njegova primjena napuštena. Oštrog je okusa, izaziva povraćanje, proljev, jake bolove u želudcu, djeluje paralitički na središnji živčani sustav, oštećuje bubrege, kod težih stanja osoba pada u komu i umire.[1]

Galerija fotografija

Pregled lokacija