Preskoči do glavnog sadržaja

Klivija

Clivia miniata

Karakteristike

Klivija (Clivia miniata Regel) je zimzelena trajnica iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Naraste do 50 cm visine stvarajući oko 60 cm duge, oko 5 cm široke, tamnozelene listove koji rastu iz lukovičastog debla. Kada listovi i cvjetovi nisu još razvijeni, jasno su izražene lukovičaste ispupčine koje vire iznad zemlje. Cvjetovi su zvonoliki, narančastocrvene ili žute boje, do 15 njih je skupljeno u guste cvatove, javljaju se na dugoj stapci.

Prirodno je rasprostranjena na području Južne Afrike. Otkrili su ju prirodoslovci istraživači početkom 19. stoljeća na području tamošnjih šuma te poslali u Englesku gdje se prva počela saditi kao ukrasna biljka. Njezin sobni uzgoj bio je vrlo raširen u viktorijansko doba.

Uzgoj

Klivija je skromna i otporna biljka. Odgovara joj puno svjetla no da nije izložena direktnim sunčevim zrakama. Tijekom zime je držimo u podrumu zajedno s drugim biljkama dok je tijekom proljeća i ljeta iznosimo na svijetli prostor no gdje nema direktne sunčeve svjetlosti. Ljeti ju je potrebno obilno zalijevati, zimi blago s ciljem da se samo zemlja drži blago vlažnom i tada je prije zalijevanja potrebno pustiti da se zemlja posve osuši. Zemlja treba biti dobro drenirana, ne podnosi stajaću vodu. Zimi traži razdoblje odmora na nešto nižoj temperaturi (10-15°C) kako bi se pripremila za cvatnju. Odgovara joj suhi zrak i nije potrebno prskati vodom oko nje. Prihranjuje se jednom mjesečno u fazi aktivnog rasta blagim tekućim gnojivom.

Potrebno je odstranjivati stare listove koji su najbližu tlu a s vremenom se osuše i posmeđe, te odrezati cvjetne stapke nakon cvatnje kako biljka ne bi trošila energiju na stvaranje plodova.

Razmnožava se sjemenom ili presađivanjem postranih izboja koji se odvoje od matične biljke i presade u tegle. Cvate nakon treće godine. Presađuje se prema potrebi, svake 3-4 godine kada više nema dovoljno prostora za daljnji razvoj.

Lukovice sadrže male količine toksičnih alkaloida.

Etimologija

Latinsko ime roda Clivia dobila je prema vojvotkinji od Northumberlanda, rođenoj Lady Charlotte Florentia Clive (1787. – 1866.) koja je bila jedna od prvih osoba koje su uzgajale tu biljku. Ime vrste miniata dolazi od latinske riječi minium (crveni olovov oksid) čime se opisuje boja cvijeta. Na stranim jezicima nazivi su Natal lily, bush lily, Kaffir lily (eng.), Klivie (njem.), clivia (špa.), cinobrasta jermenka, jermenovka (slo.).

Najznačajnija je vrsta u svom roda i jedina se uzgaja u vrtlarskoj kulturi, no postoje brojni kultivari. Najznačajnija ja Clivia miniata var. citrina koja ima žute cvjetove.

Galerija fotografija

Pregled lokacija