Klivija Clivia miniata

Carstvo:
Red:
Asparagales
Vrsta:
Clivia miniata

Karakteristike

Klivija (Clivia miniata Regel) je zimzelena trajnica iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Naraste do 50 cm visine stvarajući duguljaste, tamnozelene listove koji rastu iz lukovičastog debla. Ni kada listovi niti cvjetovi nisu još razvijeni, jasno su izražene lukovičaste ispupčine koje vire iznad zemlje. Cvjetovi se javljaju na dugačkim stapkama, narančasto-crvene ili žute su boje.

Porijeklom je iz Južne Afrike. Otkrili su ju prirodoslovci istraživači početkom 19. stoljeća na području tamošnjih šuma te poslali u Englesku gdje se prva počela saditi kao ukrasna biljka. Njezin sobni uzgoj bio je vrlo raširen u viktorijansko doba.

Etimologija

Latinsko ime roda clivia dobila je prema vojvotkinji od Northumberlanda, rođenoj Lady Charlotte Florentia Clive (1787. – 1866.) koja je bila jedna od prvih osoba koje su uzgajale tu biljku. Ime vrste miniata dolazi od latinske riječi minium (crveni olovov oksid) čime se opisuje boja cvijeta. Na stranim jezicima nazivi su Natal lily, bush lily, Kaffir lily (eng.), Klivie (njem.), clivia (špa.), cinobrasta jermenka, jermenovka (slo.).

Najznačajnija je vrsta u svom roda i jedina se uzgaja u vrtlarskoj kulturi, no postoje brojni kultivari. Najznačajnija ja Clivia miniata var. citrina koja ima žute cvjetove.

Uzgoj

Klivija je skromna i otporna biljka. Odgovara joj puno svjetla no da nije izložena direktnim sunčevim zrakama. Mi je tokom zime držimo u podrumu zajedno s drugim biljkama dok je tokom proljeća i ljeta iznosimo na svijetli prostor no gdje nema direktne sunčeve svjetlosti. Ne podnosi stajaću vodu.

Razmnožava se presađivanjem postranih izboja odvajanjem od majke te sadnjom u tegle. Lukovice sadrže male količine toksičnih alkaloida.

Galerija fotografija

Podijeli