Karakteristike
Klasasta zečica (Phyteuma spicatum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice zvončića (Campanulaceae). Stabljika je uspravna, nerazgranata, gola, naraste do 80 cm visine. Korijen je mesnat i debeo. Listovi su naizmjenični, nazubljenih rubova, donji listovi su ovalni, duboko srcolike osnove, ušiljeni, nalaze se na 5-15 cm dugim peteljkama, gornji listovi su znatno manji, lancetasti i na kratkim peteljkama ili sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, zelenkastobijeli, skupljeni u oko 3-8 cm duge klasaste cvatove na vrhovima stapki. Prašnika ima 5. Cvatu od svibnja do kolovoza. Plod je kapsula koja sadrži brojne glatke sjemenke.
Stanište
Rasprostranjena je u srednjoj Europi. Raste u listopadnim šumama na svježim tlima bogatim humusom.
Etimologija
Naziv roda Phyteuma potječe od grčke riječi phyteuma, phyton (biljka). Ime vrste spicatum znači klasast, prema obliku cvjetova.[1] Na stranim jezicima nazivi su spiked rampion (eng.), Ährige Teufelskralle, Weiße Teufelskralle (njem.), raiponce en épi (fr.), raponzolo giallo (tal.), klasasti repuš (slo.).
Upotreba
Jestivi su mladi listovi i korijen, jedu se kao salata ili se kuhaju kao varivo. Svježi listovi sadrže oko 260 mg% vitamina C i oko 10 mg% karotina, korijen sadrži 10-12 mg% vitamina C.[2][3]
Galerija fotografija
Literatura
- Vojin Gligić, (1953.), Etimološki botanički rečnik, Sarajevo: "Veselin Masleša"
- Ljubiša Grlić, (1990.), Enciklopedija samoniklog jestivog bilja, Zagreb: August Cesarec, ISBN: 86-393-0172-7
- Ljubiša Grlić, (1954.), Naše divlje povrće, Zagreb: Poljoprivredni nakladni zavod
- Radovan Domac, (1994.), Flora Hrvatske – Priručnik za određivanje bilja, Zagreb: Školska knjiga, ISBN: 86-03-99310-6
- Sergej Forenbacher, (2001.), Velebit i njegov biljni svijet, Zagreb: Školska knjiga, ISBN: 953-0-60545-5
Autorska prava fotografija
- By Kauk0r (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
- By Krümelomat (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
- I, Nova [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
- By Dominicus Johannes Bergsma (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons